A kicsiket is fenyegeti a gyógyíthatatlan Crohn-betegség
A túlzott tisztaság is okozhatja
Több oka is lehet, ám sokat tehetsz a megelőzés érdekében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Crohn-betegség valójában a bélgyulladás egyik válfaja - jellemzően a vékonybél alsó szakaszát, illetve a vastagbelet érinti, de akár a teljes emésztőtraktuson is jelentkezhet. A tudomány jelenlegi állása szerint sajnos nem gyógyítható.

Jobb esetben gyógyszeres kezeléssel és meglehetősen szigorú diétával karbantartható, rosszabb esetben műtétre van szükség, melynek során kiiktatják az érintett bélszakaszt - ám a probléma más bélszakaszokon ismét megjelenhet. A Crohn-betegség a fiatal felnőttek mellett főként a gyerekeket veszélyezteti. Tudd meg, mit tehetsz a megelőzésért!

Mi okozza?

A betegség eredetét illetően a szakemberek között sem teljes az egyetértés. A hajlam feltehetőleg öröklődik, legalábbis ezt látszik alátámasztani a vérrokonok közötti 20%-os ismétlődési kockázat.

Egyes feltételezések szerint bizonyos kórokozók okozzák a bélgyulladást - a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a MAP-baktérium - Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis - a főbűnös. A kórokozó első lépésben a marhákat támadja meg, majd a tejükkel vagy húsukkal, esetleg az állatok trágyájától ne kellőképpen megtisztított zöldségekkel vagy gyümölcsökkel kerül az emberi szervezetbe. A helyzetet súlyosbítja, hogy a MAP-baktérium rendkívül ellenálló a hőkezeléssel szemben, és akár több hónapos inaktív időszakot követően is támadásba lendülhet.

Egyes kutatások szerint az étrend is szerepet játszhat a kór kialakulásában: a kevés zöldséget és gyümölcsöt, illetve halat fogyasztó kicsik nagyobb eséllyel jelentkezik a Crohn-betegség.

Vitatott, hogy van-e összefüggés a lelkiállapot és a Crohn-betegség között. A megfigyelések szerint pszichoterápia hatására a betegek testi tünetei is enyhülnek - így könnyen elképzelhető, hogy már a betegség kialakulásához is hozzájárul a pszichés terhelés.

Meglepő módon a túlzott tisztaság is egyfajta rizikófaktor lehet. Német tudósok kimutatták, hogy a természethez közel - falvakban, tanyákon - élő gyermekek esetében nagyjából felére csökken a Crohn-betegség kialakulásának a kockázata. Ha tudni szeretnéd, milyen betegségek állhatnak még összefüggésben a túlzott tisztasággal, kattints ide.

Mik a tünetei?

A betegség tipikus tünete a hasmenés - a széklet általában híg, esetenként nyákos, illetve véres is lehet. Mindehhez hasi fájdalom, hasgörcs, puffadás,émelygés és hányás, hasmenés járulhat.

Mivel a vitaminok és a tápanyagok, valamint a fehérjék az adott körülmények között nem tudnak felszívódni, a kicsi a vérszegénység tüneteit mutathatja, illetve lefogyhat, legyengülhet - ez utóbbi következtében pedig más betegségekre, leginkább fertőzésekre is fogékonyabbá válhat. A fenti panaszokat szájfekély, szemgyulladás, valamint fájdalmas, vörös duzzanatok kísérhetik.

Mit tehetsz a megelőzésért?

Mivel Crohn-betegség eredete ez idáig nem tisztázott, konkrét megelőzési módok sem ismeretesek - ám a lehetséges okokat figyelembe néhány életmódbeli változtatással sokat tehetsz gyermeked egészségéért.

Kedveltesd meg vele a zöldségeket és gyümölcsöket - ez első olvasásra talán nem tűnik egyszerű feladatnak, de néhány praktikával könnyebben és gyorsabban célt érhetsz, mint gondolnád. Ha kíváncsi vagy, melyek ezek, kattints ide!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A betegség kialakulása a stresszel is összefügghet, ám mindig nem könnyű észrevenni, ha a gyerek ilyen jellegű problémával küzd, hiszen a kicsik sokszor nem tudják vagy merik szavakba önteni, hogy mi az, ami zavaró vagy bántó számukra. Ide kattintva megtudhatod, milyen láthatatlan stresszforrások lehetnek csemetéd környezetében.

Engedd, hogy gyermeked időről időre alaposan összekoszolja magát, ezáltal ugyanis jelentős mértékben erősödik az immunrendszere. Több szakember szerint egyáltalán nem árt, sőt, egyenesen kívánatos, hogy a gyerek minél hamarabb érintkezzen négylábúakkal - természetesen az ésszerűség határain belül, és alapkövetelmény, hogy az állatok egészségesek, no meg persze barátságosak legyenek.

Ezt is szeretjük