Egy kis kosz nem árt a gyereknek?
3 betegség, ami a túlzott tisztaságból fakad
Allergia, Crohn-betegség, szívbetegség lehet a következménye.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a túlontúl higiénikus környezetben nevelkedő gyerek fogékonyabbá válik a bakteriális és vírusos eredetű fertőzésekre. A legújabb kutatások azonban arra utalnak, hogy túlzásba vitt tisztaság más, a fentieknél jóval súlyosabb következményekkel is járhat.

A nemrégiben megalkotott higiéniahipotézis szerint a sterilitás határát súroló környezet olyan betegségek kialakulását segítheti elő, mint az allergia, a Crohn-betegség és a szívproblémák.

Allergia

Szülőként célszerű lehetőség szerint távol tartanod csemetédtől a kórokozókat, különösen élete első néhány évében. Fontos azonban, hogy e téren a mértékletességre törekedj. A túlságosan is steril környezetben cseperedő gyermek szervezete ugyanis - mivel lényegében nem találkozik baktériumokkal és vírusokkal, amelyek ellen küzdenie kell - különféle allergiás reakciókat dolgoz ki. A repertoár pedig idővel egyre bővül: egyes növényekre és táplálékokra éppúgy érzékennyé válhat a kicsi, mint a talaj-, lég- és vízszennyezettségre vagy az elektroszmogra.

A lányok veszélyeztetettebbek

A nyugati társadalmakban a kislányok körében gyakrabban valószínűsíthető a túlzásba vitt higiénia és az allergiás megbetegedés közötti összefüggés. Az Oregoni Állami egyetem filozófusa, Shary Clough szerint ennek oka az eltérő neveltetésben keresendő.

A lányoktól sokkal inkább elvárják a szüleik, hogy úgymond jók legyenek, amibe az is beletartozik, hogy vigyáznak a ruháikra, illetve általában a megjelenésükre - magyarul kevésbé koszolják össze magukat, mint a fiúk. Így azonban az immunrendszerük sincs megdolgoztatva, ezért nagyobb eséllyel produkál valamilyen allergiás reakciót.

Crohn-betegség

A gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, nevét Burill Crohn amerikai belgyógyász után kapta. Gyógyíthatatlan kórról lévén szó, csak szinten tartani lehet gyógyszerekkel és diétával - ám a betegnek ez esetben is számolnia kell életminősége romlásával. Hogy mitől alakul ki, egyelőre nem tisztázott, bár bizonyos fokú genetikai hajlam megfigyelhető az érintettek körében - és a túlzott tisztaságnak is szerepe lehet a megbetegedésben.

Német tudósok kimutatták, hogy a természethez közel - falvakban, tanyákon - élő gyermekek esetében nagyjából felére csökken a Crohn-betegség kialakulásának a kockázata. Városi társaiknál könnyebben előfordulhat, hogy a túlságosan is megkímélt immunrendszer nem ismeri fel a bélflórát alkotó jótékony baktériumokat, ezért ellenanyagot kezd termelni, aminek következtében kialakul a gyulladás.

Több szakember szerint egyáltalán nem árt, sőt, egyenesen kívánatos, hogy a gyerek minél hamarabb érintkezzen négylábúakkal - természetesen az ésszerűség határain belül, és alapkövetelmény, hogy az állatok egészségesek legyenek.

Mérgező növények a szabadban

Fontos, hogy a gyerek minél többet legyen közel a természethez, ám akadnak olyan, a szabadban termő növények, amelyek mérgezőek. Tudd meg videónkból, melyek ezek, és tartsd tőlük távol a kicsit!

Szívproblémák

Egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint a túlságosan is pedáns szülők a fentieken túl további kockázatoknak is kiteszik csemetéjüket. Feltételezhető ugyanis, hogy azok a kicsik, akik életük első éveit agyonsterilizált környezetben töltötték, a későbbiek során fogékonyabbak lesznek a különböző szívbetegségekre - azaz az immunrendszer úgymond eltunyulása egyebek közt kardiovaszkuláris problémákat is vonhat maga után.

Ezt látszik alátámasztani egy másik vizsgálat is, melyet hétszáz főn végeztek - az alanyok egy fele szívbeteg volt, a másik nem. Kiderült, hogy a szívbetegségben szenvedők kevesebb fertőzésen estek át gyerekkorukban, mint egészséges társaik.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A fentiek alapján úgy tűnik, egyértelmű az összefüggés a gyermekkori fertőzések mennyisége és a későbbi szívbetegségek kialakulásának valószínűsége között. Egyes tudósok szerint két fertőzéses megbetegedés 40%-kal, négy 60%-kal, hat pedig már 90%-kal csökkentheti a szívproblémák kockázatát.

Ezt is szeretjük