Növekedési zavar, izomgyengeség, vérszegénység
Egy kis leleménnyel becsempészheted a kicsi étrendjébe a gyümölcsöt.
A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaly végzett kutatásából az derült ki, az egy és három év közötti gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük pedig kórosan keveset fogyaszt.
A nem elégséges C-vitamin-bevitel izomgyengeséghez, vérszegénységhez és csontnövekedési zavarhoz vezethet. Sok esetben vérzések figyelhetők meg a bőrön, az ínyen, az ízületekben és az izmokban, de hosszabb távon ínygyulladás és fogvesztés is lehet a hiányállapot következménye.
A hiányállapot megelőzhető rendszeres gyümölcsfogyasztással. Egy kis leleménnyel beépítheted az áldásos hatású terméseket a gyerek étrendjébe - anélkül, hogy pofavágás, tiltakozás vagy éhségsztrájkolás lenne a reakció.
Kicsiknek és nagyobbaknak
Már a hozzátáplálás kezdetén, hat hónapos kor körül adhatsz egy-egy kiskanálnyi gyümölcspürét vagy préselt levet a babának - optimális esetben a mennyiség egyéves korra általában eléri, majd meg is haladja a 200 grammot.
Ilyenkor egy alma és egy tálka ribizli, de két őszibarack is bőven biztosítja a kicsi szükségletét. Ily módon a csodálatos termések fogyasztása természetessé válik számára, és a későbbiekben is igényelni fogja őket.
Ha nagyobb gyermeked mostanáig nem evett mindennap gyümölcsöt, akkor is érdemes tenned egy próbát - jó esélyed van a sikerre, a kicsik ugyanis ösztönösen kedvelik az édes-savanykás ízeket. Ha a fogadtatás mégis negatív lenne, naponta többször, különböző fajtákkal kínál meg a kis választékos ízlésűt. A tálalást is variálhatod, például adhatod a gyümölcsöt pürének egy kis zabpehellyel, de szeletelve, karikára vágva is kínálhatod, illetve tejjel, tej alapú gyerekitallal turmixként is elkészítheted.
Ha puhább gyümölcshúst szeretnél adni, párolhatod is rövid ideig, vagy megsütheted sütőben. Finom desszert lehet cukros édességek helyett a sült körte vagy alma, ezeket akár tejpépbe is keverheted.
Válassz idénygyümölcsöket!
Amikor csak lehetőséged van, a hazai éghajlaton termő gyümölcsök kínálatából válassz. Minden gyümölcs más vitaminban és ásványi anyagban gazdag, ezeknek a mennyisége pedig akkor a legmagasabb, ha a termést érett állapotban szedik le, és ezután minél rövidebb ideig tárolják, illetve utaztatják. Az elfogyasztott gyümölcs vitamintartalma a konyhai feldolgozás során is változik. Mivel a legtöbbjük hőérzékeny, a nyers gyümölcs fogyasztása a legcélszerűbb - bánj csínján a párolással, sütéssel.
A gyümölcsben nem csak vitamin van
Először is a gyümölcs gazdag rostokban, ami már ilyen zsenge korban is hozzájárul a bélrendszer működéséhez. A rostok alatt az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi részeket értjük, a széklet tömegét adják, ezért is javasolható a rostdús táplálkozás székrekedésre hajlamos gyermekeknél.
A rostoknak több fajtája létezik, mind más és más miatt hasznos. Például bélhurut esetén a pektin segítheti a gyógyulást azzal, hogy vizet megkötve gélt képez. Ez a gél - bevonva az irritált nyálkahártyát - nyugalomba helyezi azt, így enyhítve a panaszokat. A legismertebb pektinforrás az alma, pépesre reszelve szokták kapni a hasfájásra panaszkodó gyerekek.
Nem mellékesen a prebiotikumok is a rostok közé tartoznak - ezek olyan anyagok, amelyek a vastagbélben élő jótékony hatású probiotikus baktériumoknak szolgálnak táplálékul, így elősegítik az egészséges bélflóra fenntartását. A rostok közé zárt gyümölcsnedv hozzájárul a szervezet hidratálásához, amire különösen nyáron lehet szükség, a cukor pedig kellő energiát szolgáltat, mégsem okoz akkora terhelést, mint például egy kristálycukorral készített édesség.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Antioxidánsok
A gyümölcs és zöldségfélékben számos antioxidáns is megtalálható, amelyek a kutatások szerint védik a szervezetünket a káros szabadgyökök ellen. Ilyesfajta védelemre már a kisebb gyerekeknek is szükségük van. A környezeti ártalmak, a stresszel teli nagyvárosi életmód mindenkire hatással van. Ennek mérséklésére a bogyós gyümölcsöket emelhetjük ki, ugyanis az élénk színüket adó polifenoloknak remek antioxidáns hatásuk van. A bogyós termés szezonja sajnos rövid, addig szemezgesse tehát a kicsit az áfonyát, szedret, ribizlit és málnát, amíg lehet.
Forrás: Kisbögre és Tudomány
OLVASD EL EZT IS!
- agy
- kisgyerek
10 nyári finomság, ami serkenti az agyműködést
- kisgyerek
- depresszió
10 közkedvelt élelmiszer, ami pszichés zavarokat okoz, és nem is gondolnád
- kisgyerek
- szülő