Így válhatsz a legjobb anyukává: a jó fül, jó szív, jó lélek hármasa
Ha nemcsak túlélsz, hanem boldogulsz is szülőként, gyermeked kiteljesedett felnőtté válik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekekben rengeteg lendület, lelkesedés és optimizmus van - a fentiek birtokában pedig olyan felnőttekké válhatnak, akik a maguk lehetőségei között képesek valamit hozzátenni a világhoz, hogy az egy élhetőbb hellyé váljon.

Ám ahhoz, hogy a kicsi kiteljesedjen, olyan szülőre van szüksége, aki nem egyszerűen csak túlél, hanem boldogul is. Ennek pedig három feltétele van: a jó fül, a jó szív és a jó lélek. Amennyiben mindhárommal rendelkezel, a világ legjobb anyukájává válhatsz csemetéd szemében.

Jó fül

Minden szülő-gyerek kapcsolatban akadnak mélypontok - ilyenkor nagy hasznát veheted a jó fülnek, ami természetesen nem szó szerint értendő.

A fenti kifejezés sokkal inkább azt jelenti, hogy képes vagy saját belső beszélgetéseidet elhallgattatva a lurkóra figyelni - meghallani történetei finom árnyalatait, az általa kifejezett értékeket, valamint a benne rejlő reményeket, álmokat és kétségbeeséseket.

Ez állandó kihívást jelent, hiszen a legtöbb ember kétféleképpen tud érintkezni környezetével: vagy beszél, vagy arra vár, hogy beszéljen.

Átvitt értelemben tisztítsd ki a füled, azaz szabadulj meg a mindennapi előítéletektől, feltételezésektől és egyszerűsítésektől. Mindig könnyebb feltételezni valamit, mint meghallgatni.

Nézz a szavak mögé! A gyerekek néha - indulataiktól vezérelve - a legbántóbb, legszívfacsaróbb dolgokat tudják mondani. Ám ha a szülőként képes vagy meghallani a szavak mögött rejtőző szorongást vagy félelmet, a viharos időszakokban sem esik majd nehezedre nyugodtnak maradni, ily módon pedig hosszú távon megőrizheted a család meghittségét és melegségét.

Jó szív

A jó szív azt jelenti, hogy képes vagy együttérzéssel tekintetni a környezetedben lévőkre, illetve meglátod a pozitívumokat a gyerek szavaiban és cselekedeteiben akkor is, amikor úgymond rossz.

Más szóval: képes vagy meglátni a kevéssé szerencsés megnyilvánulás mögött rejlő értékeket, valamint azt, hogy az adott megnyilvánulás valójában mit is rejt.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, és te is sok hasznos információt tudhatsz meg.

A jószívűség rád is vonatkozik - légy együttérző önmagaddal. Időnként minden szülő hibázik. A nap végén azonban nem az számít, hogy tökéletes anyuka voltál-e, hanem az, hogy minden tőled telhetőt megtettél-e - kiálltál csemetéd mellett, beismerted, ha hibáztál, megtetted, amit ígértél -, és olyan pozitív kapcsolatot tartottál-e fenn, amilyet csak tudsz. Ha a válasz igen, porontyod az átmeneti megtorpanások ellenére is tökéletes biztonságban érezheti magát melletted - ami az egészséges testi-lelki-szellemi fejlődés első számú alappillére.

Ovis bajok

Gyakorta megesik, hogy az amúgy már-már angyali jóságú gyerkőc közösségbe kerülve nehezen kezelhetővé válik. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Jó lélek

A jó lélekre azért van szükség, hogy időt szakíts a saját feltöltésedre. Szülőnek lenni a legszebb, ám egyben a legnehezebb munka, ami csak létezik. Ezért fontos, hogy kipihent légy, tájékozódj a világ dolgairól, és mindenekelőtt nevess - ez nemcsak távlati céljaidat segít szem előtt tartani, hanem jobb szülővé is tesz.

Clarissa Pinkola Estésnek, a Farkasokkal futó asszonyok című könyv írójának van egy csodálatos koncepciója, amit kézzel készített életnek nevez. Eszerint egy kicsit mindenki olyan, mint a fazekas: alakítja, egyengeti és finomítja élete általános motívumait. Időnként persze elkerülhetetlen, hogy más emberek vagy külső erők formálják életünket, ám a mi feladatunk az, hogy megőrizzük saját egyediségünket.

Ugyanígy a gyerekeink is nagyon különbözőek – mindegyikük egy-egy kis egyéniség. Egy olyan szülő, aki táplálni tudja csemetéje különbözőségét, és megtanítja annak művészetére, hogy miként lehet társadalmilag sikeres anélkül, hogy feladná magát, végső soron a gyerkőcben rejlő erősségek kibontakoztatását támogatja. Azzal, hogy megőrzi és becsben tartja saját egyediségét, azt a mintát szolgáltatja porontyának, hogy teljesen normális, ha valaki önmagát adja.

A gyereket akkor sem kell úgymond megjavítani, amikor éppen helytelenkedik, mivel nem romlott el. Azt azonban meg kell neki mutatni, hogyan játssza ki saját erősségeit, és hogyan tanuljon meg többféleképpen bánni a világgal, hogy eközben minden érintett gyarapodjon és boldoguljon.

Cikkünk Andrew Fuller Nehezen kezelhető gyerekek című könyve alapján íródott, mely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük