Rákkeltő konyhai eszközök: ezek a legveszélyesebb tárgyak a konyhában

Akár rákot is okozhat, ha így használják ezeket a konyhai eszközöket.

Rákkeltő anyagok a konyhában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több mint 32 ezren halnak meg évente rákban Magyarországon. A nők 23%-a veszíti életét valamilyen daganat miatt, ezért, ahol csak lehet, az ember igyekszik csökkenteni a kockázati tényezőket. Eközben sokan nem is sejtik, hogy még a konyhában sem szabadulhatnak a veszélyektől.

Azt már régóta tudni lehet, hogy a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember megőrizze az egészségét, ahogyan azt is, hogy egyes ételek kifejezetten növelik a rákbetegség kialakulásának kockázatát. De a konyhában nem csak az életek jelenthetnek fenyegetést.

Rákkeltő konyhai eszközök

Számos konyhai eszköz, sőt, felület van, mely veszélyes, vagy veszélyessé válhat, ezért érdemes odafigyeléssel bánni vele. Ezekből készítettünk most egy listát.

Az új hűtők természetesen már nem, de a régi hűtőszekrények egy része poliklorinát-bifenilt tartalmaz, mely bizonyítottan rákkeltő. Ez a vegyszer már 1979 óta tiltott, így igen kicsi az esélye, hogy egy hűtő megélte ezt a matuzsálemi kort, de azért érdemes óvatosnak lenni.
A gránit konyhapultról nem gondolná az ember, hogy ártalmas lehet, pedig bizonyítottan növelheti a radon mennyiségét a lakásban. A radon egy színtelen-szagtalan, radioaktív nemesgáz, mely rákot okozhat nagy mennyiségben. A gyakoribb szellőztetéssel azonban elejét lehet venni a komolyabb problémáknak.
Az alumíniumedényekről az ételbe jutó alumínium mennyisége ugyan elhanyagolható, azonban egyes kutatások összekötik az ilyen lábasok használatát az Alzheimer-kór kialakulásával is.
A teflonbevonat a serpenyőkön egy perfluoroktánsav nevű rákkeltő anyagból készül, mely a hő hatására egészségre káros gázokat termelhet, ráadásul a teflon hajlamos idővel felkarcolódni, így pedig az ételbe juthat. Természetesen  kis mennyiségben, de érdemes odafigyelni a teflonos edények használatakor.
Az éttermekben kapható styrofoam dobozok és poharak is kifejezetten veszélyesek, a bennük található sztirol ugyanis potenciálisan rákkeltő, és ki ne járt volna már úgy, hogy a forró étele a dobozhoz tapadt, esetleg megolvasztotta azt?
Műanyag tányérokat és poharakat sem érdemes rendszeresíteni otthon, és nem csak a környezetvédelmi szempontok miatt, hanem mert ezek is káros anyagokat bocsáthatnak ki hő hatására. Sok tartalmaz például egy biszfenol A nevű vegyületet, mely károsíthatja az agyat, és más komoly betegségeket is okozhat.
A szilikonnal kapcsolatban sok a vita. A legtöbben azt állítják, hogy a direkt konyhai használatra gyártott szilikoneszközök nem ártalmasak, de érdemes odafigyelni rá, az ember honnan szerzi be ezeket, hogy biztosan bevizsgáltak legyenek, a nem megfelelő minőségű szilikon ugyanis bizonyítottan károsíthatja az egészséget.
Fotó: aogreatkim / Getty Images Hungary

A képek forrása: Getty Images.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük