Tele van mérgező anyagokkal, mégis mindenki használja: 4 dolog, ami megbetegíthet a lakásban
Rejtett veszélyforrásokat mutatunk a lakásban.

veszelyes-lakas-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakásban számos olyan rejtett veszélyforrás van, amire az ember nem is gondol. Lehetnek ilyenek a bútorok is, melyeket az ember használ, vagy a vegyszerek, melyekkel takarít.

A beteg épület szindróma, melyről korábban már mi is írtunk, éppen azt a jelenséget takarja, amikor az embert a saját otthona betegíti meg. Kialakulhatnak így olyan hosszú távú betegségek, mint az allergia vagy az asztma, de a káros anyagok okozhatnak hormonzavarokat vagy akár rákot is. 

Por a lakásban

A nehezen hozzáférhető sarkokban vagy a bútorok tetején gyűlő por nemcsak az ember orrát irritálja. A George Washington Egyetem kutatói szerint mérgező is lehet. Széles mintabázist elemezve az átlag lakásporban 45 potenciálisan mérgező anyagot találtak, melyből tíz a minták 90%-ában jelen volt. Az egyik visszatérő méreganyag a TDCIPP volt, ez egy lángálló anyag, amit gyakran alkalmaznak a bútoroknál. A TDCIPP-ről feltételezett, hogy rákkeltő. Találtak még ftalátokat is, melyek gyakran fordulnak elő a gyerekjátékokban vagy a linóleumpadlóban, és fenolokat, melyek a takarítószerekből származhatnak.

veszelyes-lakas

Óvatosan illatosíts!

Ha szereted, hogy mindig jó illatú a lakás, érdemes belegondolni, hogy talán a saját egészségednek ártasz a kellemes aromákkal. Az illatgyertyák és illatpárologtatók, de még az illatosító spray-k is tartalmaznak ftalátokat. Ezek a vegyszerek megzavarhatják a hormonrendszert. A ftalátok úgy viselkedhetnek a szervezetben, mint a szintetikus hormonok. A legbiztonságosabb választást a természetes illóolajok jelentik, ha az ember illatosítani szeretne.

A füstölők még ennél is sokkal károsabbak lehetnek. Egy kutatás során a füstölő füstjében finom és ultra finom részecskéket találtak, melyek ártanak a tüdőnek, ezenkívül kiszűrtek 64 káros összetevőt, melyek közt illóolaj és fa égéstermékei is voltak. Ezek java csak irritáció okozására volt alkalmas, de akadt köztük néhány mérgező is. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy a füstölő füstje károsabb, mint a cigarettafüst.

A zuhanyfüggöny is káros

A zuhanyfüggöny erős műanyagszagát bizonyos illékony szerves vegyületek adják. Ha ezek elég magas koncentrációban fordulnak elő, irritálhatják a légzőszerveket, és hosszútávon károsíthatják a májat, a vesét és a központi idegrendszert. Az ilyen illékony szerves vegyületek sok forrásból származhatnak: megtalálhatóak a padlóban, a festékben, a bútorokban, a szőnyegekben és a vinyl zuhanyfüggönyben is. Már az is sokat segít, ha a vinyl helyett poliészterre cseréli az ember a függönyt a zuhanyzóban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tíz dolog, ami tüzet okozhat

Akár egyetlen pillanatnyi óvatlanság is elvezethet a tragédiához. A lakásban rengeteg olyan dolog van, ami rövid idő alatt is lángra tud kapni. Mutatjuk, mik a háztüzek leggyakoribb okai.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük