Milyen hatással van a lélekre a rendetlenség? Sokkal többet számít, mint gondolnád

Rombolja a produktivitást a rendetlenség.

rendetlenseg-takaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendetlen lakás közvetlen kapcsolatban áll azzal, hogy az ember hogyan érzi magát, és itt nemcsak a szokásos "a zseni átlátja a káoszt" vagy a "rend a lelke mindennek" kettősségre kell gondolni.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a rend és a rendetlenség milyen hatással van a szabálykövető magatartásra. Egy új tanulmány bizonyítja, hogy a rendetlenség hatásai messze túlmutatnak a szabálykövetésen. Az embert körülvevő kupi meghatározza a hangulatát. 

Milyen hatással van az emberre a rendetlenség?

A CMD független felmérése szerint az emberek 44,5%-a úgy érezte, hogy a felfordulástól kevésbé produktív, sőt, kifejezetten boldogtalan. Ez visszafelé is igaz, a lakás az ember lelkiállapotának külső megnyilvánulása, és, mint ilyen, hatással van a produktivitásra. Akiket rend vesz körül, azok sokkal jobban bánnak az idejükkel és az elvégzendő feladatokkal.

rendetlen-konyha

A rendetlenség és a piszok vizuálisan is zavaró, mert az agynak több ingert kell egyszerre feldolgoznia, így könnyen előfordulhat, hogy a produktivitás hiánya valójában azzal magyarázható, hogy túl sok minden tereli el az ember figyelmét. A rendetlen lakás viszont következmény is lehet, a depresszió tünetei közé tartozik a fáradtság, a koncentrációhiány és az érdektelenség, melyek közrejátszhatnak abban, hogy a depressziós ember kevésbé takarít.

A koncentrációhiány már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy a takarítás útjába álljon. Amikor az embernek túl sok minden zajlik az életében, vagy sűrű és stresszes időszakot él át, nehezebb odafigyelni a takarításra, nem jut rá energia a belső történések mellett.

A rendetlenségtől ráadásul kevésbé szociális az ember, amitől könnyen elmagányosodhat. Ennek az is lehet az oka, hogy egy kupis lakásba kisebb valószínűséggel hívunk vendégeket. A takarítás viszont az egészségre is jó hatással van, hiszen közben endorfin, vagyis boldogsághormon szabadul fel, ezért egy kiadós takarítás után az ember elégedettebbnek érzi magát. Hosszabb távon pedig a rendezett környezet visszahat, segít a koncentrálásban és a fókuszálásban, szép környezetben nyugodtabbak és elégedettebbek vagyunk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tíz hely, ahol gyakrabban kellene takarítani

Akármilyen figyelmes is az ember, könnyen kimaradhatnak eldugott zugok a lakásban, ezért a tavaszi nagytakarításhoz összegyűjtöttük azokat a sarkokat, ahol ritkán fordul meg a seprű vagy a tollseprű. Mutatjuk, mi marad a leggyakrabban koszos a takarítás után is.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük