Rendezett, 4 évszakos ruhásszekrény: így selejtezd ki a régi göncöket a gardróbodból
Mutatjuk, mit tarts meg, és minek kell mennie, hogy stílusos, változatos, de egységes maradjon a gardróbod.

gardrob
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeledik a tavasz, és a téli ruhák visszakerülnek a szekrény mélyére, lassan már nem lesz szükség a meleg kabátra, elég egy dzseki is. Ilyenkor, amikor fordulnak az évszakok, mindig jó alkalom kínálkozik a gardrób felfrissítésére.

De nemcsak az új érkezőknek érdemes helyet csinálni, a régi, megunt vagy keveset használt daraboktól is jó búcsút kell venni. A ruhák selejtezése pedig nehéz feladat, ha egységes, jól használható gardróbra vágyik az ember.

Hogy lesz egységes a ruhásszekrény?

Egyes vélemények úgy tartják, hogy negyven ruhadarab - beleszámolva a cipőket is - bőven elegendő egy embernek. Ha nem is készülsz ilyen extrém selejtezésre, az elvet érdemes fejben tartani, amikor átnézed a ruhatáradat. A kevesebb ugyanis több. Ha jól átlátható a szekrényed tartalma, könnyebb úgy összeválogatni a ruhákat, hogy minden mindenhez passzoljon. Ez azért is kényelmes, mert így nem okoz majd fejtörést, mit vegyél fel. Lényegében bármi, ami a kezedbe akad, illik majd a többi holmidhoz. 

ruha-vallfa

A ruhatár összeállításakor fontos őszintén végiggondolnod, hogy általában milyen ruhákat hordasz, és megszabadulni azoktól a daraboktól, melyeket csak ritkán, vagy soha nem veszel fel, így nemcsak egységes, de praktikus gardróbot is kapsz, és, ha úgy érzed, hogy a végeredmény túl egyszínű lett, még mindig feldobhatod a ruháidat ékszerekkel, színes kiegészítőkkel.

A monotonitás ellen jó megoldás az is, ha nemcsak szezononként, évenként egyszer selejtezel, hanem mindig, amikor úgy érzed, hogy valamelyik ruháddal érdemes külön utat választanotok. Ezeket a darabokat, ha nem akarsz pazarolni, leadhatod segélyszervezeteknél, de egyes boltok, mint például a H&M, is átvesznek használt ruhákat ajándékutalványért cserébe. 

A legtöbbet használt holmikra - kabátokra, cipőkre, egy-egy központi darabra - érdemesebb kicsit több pénzt kiadni, ugyanis ezeket fogod a leggyakrabban hordani, így nem árt, ha strapabíróak. A kabátokat, cipőket ráadásul nem feltétlenül cseréli az ember sűrűn, így hosszabb ideig kell kitartaniuk melletted.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hét dolog, amit nem érdemes használtan venni

Sok holmi megőrzi a minőségét, és ezért rengeteget lehet spórolni azon, ha használtan szerzed be, de néhány bútor vagy ruhanemű egyenesen veszélyes is lehet az egészségedre, ha másodkézből származik. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük