Már rég ki kellett volna dobni, mert sosem lesz rá szükség: hol adhatod le a felesleges dolgokat?
Ezeket a használt dolgokat felesleges őrizgetned. Mutatjuk, mihez kezdhetsz velük.

garazs-takaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden lakásban rejtőznek olyan holmik, melyeket érzelmi értékük miatt vagy a valamire egyszer jó lesz még elv miatt nem sikerült eddig kidobni - régi, használt telefonok, zsinórok, amikről talán már azt sem tudjuk, milyen készülékhez tartoztak, és apró mütyürök, melyektől érdemesebb lenne megszabadulni. De, ha rászánod magad a kidobásukra, mégis, hova viheted őket?

Nem minden lomnak van a szemetesben a helye. Néhány dolog, ami számodra már hulladék, másnak kincs lehet, esetleg pénzt is csinálhatsz belőle. Mutatjuk, minek hol van a legjobb helye.

Telefonok, elektromos készülékek és tartozékaik

Majdnem minden lakásban van egy fiók ezeknek a holmiknak. Ott van benne az első pár telefon, a régi MP3-lejátszó, ami talán már nem is működik, az ósdi walkman, amibe sem kazetta, sem CD nincs már otthon. Néha a nagyobb elektromos készülékek is hasonlóan járnak. Sok pénzt fizettek ki értük, ezért nem kerülnek ki a lomtalanításba, egyik szobából a másikba vándorolnak, végül kikötnek a padláson vagy a garázsban. 

regi-telefon-mobil

A nagy gépektől - tévéktől, régi centrifugáktól - egyszerű megszabadulni. Azokat elviszik a lomtalanítás alatt, de, ha selejtezel, ezt sem kell megvárnod, ugyanis például a MediaMarkt üzletekben ingyenesen átveszik őket. Telefonokat, telefonakkumulátorokat pedig többek közt leadhatsz a Telekom üzleteiben is. A régi elektromos készülékekre az aukciós oldalakon is mindig van kereslet, főleg, ha még működnek. De különböző magáncégek is foglalkoznak az ilyen hulladékok átvételével, és valamennyi pénzt is fizetnek az áruért.

Két évnél régebbi számlák

Sokan őrizgetnek lefűzve régi iratokat, hátha szükség lesz rájuk valamikor, pedig a közüzemi számlákat két, a befizetett csekkeket egy évig ideális megőrizni a magánszemélyeknek. A különböző garancialeveleket is csak a garancia lejártáig kell raktározni. Az egyetlen eset, melyben még húsz év után is kellhet egy számla, ha vagyonosodási vizsgálathoz van rá szükség. Erre is csak a nagy értékű berendezési tárgyak esetében. 

Ha számláktól, csekkektől, vagy olyan iratoktól szabadulsz meg, melyeken rajta vannak a személyes adataid, semmi esetre se dobd őket a szemétbe. A legjobb, ha előtte átfuttatod iratmegsemmisítőn, de az is segíthet, ha egyszerűen apró darabokra téped, esetleg elégeted. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fonalak, szövetek, hobbi kézműves kellékek

Általános szabály, hogy, amihez az ember egy éven át nem nyúl hozzá, azt felesleges őrizgetni. Így, ha olyan hobbikellékeket tárolsz otthon - például maradék fonalat, maradék anyagot -, melyekre rá sem néztél hónapok óta, ideje megszabadulni tőlük. Ha a hobbit újrakezded is, kicsi a valószínűsége, hogy éppen a régi, használt maradékokhoz fogsz nyúlni. Valószínűleg inkább újakat veszel. Az anyagmaradékoktól, fonalaktól és hasonló kellékektől - amennyiben azokból még használható mennyiség maradt meg - az aukciós oldalakon könnyű megválni. A textilhulladékot itthon két nagyobb cég hasznosítja újra, a Temaforg Zrt. és a Tesa Kft.

Hét dolog, amit nem érdemes használtan venni

Sok holmi megőrzi a minőségét, és ezért rengeteget lehet spórolni azon, ha használtan szerzed be, de néhány bútor vagy ruhanemű egyenesen veszélyes is lehet az egészségedre, ha másodkézből származik. 

Ezt is szeretjük