Nemcsak olcsóbb a használt holmi: van még egy óriási előnye, amiről ritkábban hallasz
A használt áruk piacának komoly szerepe lehet a Föld megmentésében.

hasznaltruha-bolt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Túlfogyasztás, fenntarthatóság, ökológiai lábnyom. Unalomig ismételt kifejezések, melyek a fogyasztók többségénél nem ütik át az ingerküszöböt, pedig a környezetszennyezés egyre nagyobb problémát jelent. Ki gondolná, hogy a divatipar a világ második legszennyezőbb iparága az olajszektor után? Vagy, hogy a feleslegessé vált ruhák 84%-a szemétlerakóban vagy szemétégetőben végzi?

Itt az ideje, hogy más szemmel nézzünk a használtcikk-hirdetési oldalakra! Fogyasztói társadalmunkat jól jellemzi az a tény, hogy, míg régen megjavíttattuk az elromlott használati tárgyainkat, addig ma inkább újat veszünk. Ha szétszakad a cipőnk, nem visszük cipészhez - talán már nem is találnánk ilyet, ez is egyike az érdeklődés hiányában eltűnt szakmáknak -, hanem kidobjuk, és vesszük a következőt.

A tönkrement TV is mehet a szemétre, jöhet helyette egy szebb, jobb és nagyobb. Hova vezet ez? Szemét- és hulladékhegyekhez. Vannak már előremutató kezdeményezések, mint például a szívószál tervezett betiltása az EU-ban, de a mindennapok szintjén egyelőre nem lett tömegmozgalom abból, hogy környezettudatosan éljük az életünket. Pedig nem kell elvakult környezetvédőként különböző helyekre láncolni magunkat, sem barlangban élnünk, és bogyókat ennünk ahhoz, hogy tegyünk a Föld jövőjéért.

A használt nemcsak olcsóbb, zöldebb is!

A Jófogás nemrégiben tette közzé fenntarthatósági jelentését, melyből kiderül, hogy még egy olyan viszonylag pici használtcikkpiac is, mint a magyar, milyen jelentős mértékben csökkentheti a karbonlábnyomot. A Jófogás felhasználói 2017-ben negyven New Yorki-i Szabadság-szobornyi acélt, negyven Airbus A380-nyi alumíniumot, és annyi CO2-t takarítottak meg, mintha 45 napig semmi forgalom nem lenne Budapesten.

- Hazánkban egyre növekszik a használtcikkpiac, ami örömteli. Azon dolgozunk, hogy a vásárlók ne csak azért válasszák a használt termékeket, mert az olcsóbb, hanem, hogy környezetvédelmi szempontok is játsszanak szerepet a döntésben. Hisszük, hogy a tudatos vásárló zöldebb vásárló. Mi azzal igyekszünk példát mutatni, hogy a felhasználóink segítségével évről évre egyre kisebb szénlábnyomot hagyunk.

Szerencsére hazánkban egyre több vállalat és rendezvény tűzi zászlajára a karbonsemlegességet. Idén a Brandfesztivál is arra törekszik, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, többek közt ezért is lettünk a rendezvény egyik főtámogatója - mondta Palocsay Géza, a Schibsted Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

A Jófogáson egyébként a leggyakrabban ruhaneműk és mobiltelefonok cserélnek gazdát. A toplistát a női ruha vezeti, ezt követik a gyermekruhák, a női cipők, a mobiltelefon, végül a férfiruházat. A legközelebbi bevásárlókörút előtt érdemes átgondolni, hogy valóban új termékekre van-e szükséged, vagy be lehet-e szerezni azt egy használtcikkpiacon is. Szinte már közhely, hogy az ezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődik, de ebben az esetben az apró, személyes változtatások jelenthetik a világot.

Nézd meg ezt is - A férfi, aki negyven éve mindennap ültet egy fát az egykor kopár szigeten

A Brahmaputra-folyón fekvő Majoli a világ legnagyobb folyami szigete India keleti csücskében. Bár egykoron területe még 1250 négyzetkilométer volt, az elsivatagosodás és az erózió miatt mára mindössze 350 négyzetkilométer maradt belőle. A szigeten élő Jadav Payeng még csak 16 éves volt, amikor eldöntötte, ezt nem nézheti tétlenül.

Ezt is szeretjük