Jobban jársz, ha használtan vásárolsz: nagy bajt okozhat az új holmi
16,3 millió tonna szén-dioxidtól védtük meg a Földet.

kornyezetvedelem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földünk fenntarthatóságáért mi is felelősek vagyunk, de vajon mit teszünk az érdekében? A Jófogást és Használtautó.hu-t is üzemeltető Schibsted Media Group nemrégiben nyolc különböző országban, a cégcsoporton belüli apróhirdetési portálok elemzésével készített kutatást, hogy felhívja a figyelmet a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására.

Kiderült, a közreműködő országok felhasználói csak azzal, hogy másodkézből vásároltak, 2016-ban összesen annyi káros gáztól védték meg a bolygót, mint amennyit egy repülő bocsát ki, ha 1440-szer körbe repüli a Földet. Az iparágak rohamos fejlődésével már jó néhány évtizede a túlfogyasztás korába léptünk, a tárgyakat inkább eldobjuk, mint továbbadjuk valakinek, akinek még hasznára lehet, és inkább lecseréljük, mint megjavíttatjuk.

Mit tehetünk?

A Föld erőforrásai viszont végesek, és megdöbbentő a tény, hogy 2017-ben már augusztus 2-án elérkezett a túlfogyasztás napja - azaz az emberiség hét hónap alatt elhasználta azt, amit bolygónk egy év alatt képes megújítani. A hazai felméréséből, 1137 felhasználó megkérdezését követően kiderült, bár az emberek 64%-a fontos ügynek tartja a környezetvédelmet, a mindennapokban tudatosan csak 24%-uk tesz ennek érdekében.

- Jelenleg úgy éljük mindennapjainkat, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Pedig csak ez az egy bolygónk van, ezért elengedhetetlen, hogy mindannyian tegyünk egy fenntartható jövőért. A tudatos életvitel, sok apró tett is már rengeteget jelent természeti erőforrásaink megőrzése érdekében. Ha feleslegessé vált dolgainkat nem dobjuk ki, hanem megpróbáljuk eladni vagy elcserélni, azzal hozzáteszünk ahhoz, hogy kevesebb új termék gyártására legyen szükség. Így máris enyhítettünk azokon a terheken, amelyek Földünkre nehezednek - nyilatkozta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Hazai viszonylat

A svédországi IVL Környezetvédelmi Kutatóintézet nemrégiben egy átfogó, nemzetközi kutatást készített, hazánk mellett Franciaország, Svédország, Marokkó, Norvégia, Finnország, Spanyolország és Olaszország részvételével. Kiderült, csak a Jófogásnál történt vásárlások 2016-ban összesen 200 ezer tonnával csökkentették az ország szén-dioxid-kibocsátását, ami felér 700 ezer új ülőgarnitúra előállításának szén-dioxid termelődésével, de ennyivel kímélnénk meg a környezetet akkor is, ha a Budapesten 31 napra leállna a teljes közlekedés.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Szerintünk minden eladott használt termék kiválthatja egy új termék legyártását, valamint az adott termék leselejtezésével kapcsolatos energiafogyasztást is. Ezért bár nyilvánvaló, hogy legtöbben spórolni szeretnének az apróhirdetési portálokon kötött üzletekkel, jó, ha azt is tudják, hogy ezzel egyben egy olyan alternatívát választanak, amivel hozzájárulnak az ökológiai lábnyom csökkentéséhez - tette hozzá Oláh Alexandra, a Jófogás marketingigazgatója.

Ezt is szeretjük