Te hová dobod a tejes dobozt? Ezért kellene a szelektív kukába
Sajnos továbbra is alacsony az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya, pedig ezek anyaga akár ötször-tízszer is újrahasznosítható.

dobozos-uditok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon az italos kartondobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya 2017-ben 20-22% között mozgott, ami megegyezik a 2016-os adattal - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés - IKSZ - csütörtökön az MTI-vel. Rámutattak, hogy ez a százalékos arány nagy eredmény, mert a szervezet 2004-es megalakulásakor az italos dobozoknak csupán a 2%-át gyűjtötték vissza.

Ugyanakkor 2016-ban az uniós átlag 47% volt, Németországban pedig a tejes és gyümölcsleves kartondobozoknak már a 65%-át gyűjtötték szelektíven. A közlemény szerint Magyarországon évente 580 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, fejenként átlagosan nagyjából hatvan darab. Az adatokat az elmúlt évben legyártott italos kartondobozok után fizetett termékdíjból származtatták.

Az IKSZ idén ismét elkészítette a Leghatékonyabban szelektáló városok rangsorát: a Pest megyei Tura végzett az élen, ahol a lakosság fejenként átlagosan 39-et szelektíven gyűjtött. A második helyen Pécs végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Paks állhatott fel a 37, illetve 33 darab fejenként visszagyűjtött kartondobozzal. Az országos szinten a legnagyobb mennyiséget, a 935 ezer kilogrammot gyűjtő Budapest ismét a középmezőnyben helyezkedik el a fejenkénti átlag 17 darabbal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendelkezésre álló adatok alapján a lista sereghajtói közé tartozik Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Berettyóújfalu, valamint Komló, ahol a fejenként visszagyűjtött mennyiség három és hat darab között mozog. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát, ugyanis ezeknek a kartondobozoknak 75%-a papír, mely akár ötször-tízszer is újrahasznosítható.

Szemétből épített házat a férfi

A projekt célja felhívni a figyelmet a mértéktelen pazarlásra. Nézd meg képeken, hogy néz ki a szemétház kívül, és milyen belül - az alkotó még a szobák berendezésére, a bútorokra és dísztárgyakra is gondot fordított.

Ezt is szeretjük