Betilthatnak két mindennapi eszközt, ami a legtöbb háztartásban alapkellék
Sokan használják őket, de nagyon károsak a környezetre: hamarosan betilthatják a fültisztító pálcikát és a szívószálat Nagy-Britanniában.

szivoszal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyag hulladék mennyiségének csökkentése érdekében - számolt be róla a BBC News. A statisztikai adatok szerint évente 8,5 milliárd műanyag szívószálat dobnak ki csak Angliában.

"A műanyag hulladék világszerte az egyik legnagyobb környezeti probléma" - fogalmazott Theresa May kormányfő. A miniszterelnök felszólította a Brit Nemzetközösség vezetőit, hogy kövessék Anglia példáját a probléma kezelésében. A Nemzetközösség vezetőinek konferenciája - CHOGM - csütörtökön kezdődik Londonban. A rendezvényt hivatalosan II. Erzsébet királynő nyitja meg a Buckingham-palotában a Nemzetközösséget alkotó 53 állam kormányfőinek és elnökeinek jelenlétében.

Theresa May a tanácskozás előtt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia élen jár a világon a műanyag hulladék kezelésében: számos intézkedést hozott az ilyen szemét csökkentésének reményében. Mint mondta: a tanácskozáson szeretné elérni, hogy a Nemzetközösség országai is csatlakozzanak az Egyesült Királyság kezdeményezéseihez a tengereket elborító plasztikszennyezés elleni küzdelemben.

A zacskók napjai is meg vannak számlálva

Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat. May a napokban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Sri Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta, hogy 2021-re visszaszorítja a műanyag zacskók használatát, és betiltja a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

"A tilalom megakadályozza, hogy több milliárd műanyagdarab szennyezze ökoszisztémánkat, segít megvédeni értékes tengereinket és óceánjainkat" - írta januárban egy Twitter-üzenetében Theresa May. A BBC News szerint a királynő megnyitóbeszéde sokak számára "megindító" lehet majd, hiszen II. Erzsébet már nem vállalkozik hosszú utazásokra, és egyhamar nem rendezik meg a tanácskozást ismét Londonban.

Négy éven át nem dobta ki a szemetet a férfi

Antoine Repessé 2011-ben úgy döntött, többé nem dobja ki az újrahasznosítható szemetet. A francia fotós négyévnyi szemetet gyűjtött össze, és szemléltető fotósorozaton mutatja be, hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot: ha ezeket a dobozokat és palackokat a megfelelő kukába dobja az ember, ennyi szennyezéstől mentheti meg a bolygót, ellenkező esetben pedig ennyi károsodásnak teszi ki.

Ezt is szeretjük