Többé nem nyeled le a rágógumit: egy brit nő jött rá, miért nem érdemes

Az emberek nagy része lenyeli vagy eldobja a rágógumit, de már az újrahasznosításra is lehetőség van.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évente körülbelül 560 ezer tonna rágógumi fogy el világszerte, így nem csoda, hogy az utcai hulladék jelentős részét a cigarettacsikkek és az üres zacskók mellett a kiköpött, ragacsos kis galacsinok teszik ki. Ezek rendkívül hosszú idő alatt és nagyon nehezen bomlanak le, ráadásul rengeteg bosszúságot okoznak azoknak, akik belelépnek vagy belenyúlnak.

Mivel a rágók nagy részének alapja ugyanaz a szintetikus gumi, mint amilyenből a bicikliabroncsok belseje is készül, a sok kicsi hulladékdarabka elszórtan és kis mértékben ugyan, de szennyezi a környezetet - és ugyanezen káros hatásaiért nem érdemes lenyelni. Kidobva viszont rengeteg felesleges, maradandó szemét képződik, és, bár néhány környezetvédő és pár tudós korábban már kísérletezett az újrahasznosításával, módszereik nem épültek be a mindennapokba.

A rágógumi újrahasznosítása

Korábban elméleti szinten odáig jutottak, hogy például játékok vagy kukák készülhetnének az elhasznált rágógumiból, de nem sok esélyt láttak arra, hogy az embereket rá lehetne szoktatni a kiköpött anyag szelektív gyűjtésére, ezért a terv hamvába halt. Ám az ötlet most újra előkerült, és a megvalósítás útjára lépett egy, a korábbinál sokkal kidolgozottabb, átgondoltabb formában.

Egy brit dizájner, Anna Bullus rájött, hogy a megcsócsált gumi valójában hasznos alapanyag, melyből rengeteg dolog készülhet, többek között kényelmes, vízálló cipőtalp, gumicsizma vagy akár kávéspohár is. Ehhez persze szükség van arra, hogy a rágcsát elkülönítve dobják ki, amire szintén kidolgozott egy remek megoldást: újrahasznosított rágógumiból készített speciális gyűjtőket, melyekre az embereknek nem nehezebb rászoktatni magukat, mint a hamutartó használatára.

Találmánya elsőként a Winchester Egyetemen jelent meg, ahol nagyjából nyolcezer ember fordul meg naponta. Rengeteg rágót gyűjtött be a szelektív kukával, és így elkészülhettek a következő darabok, melyeket Anglia-szerte elhelyeztek, többek között a London-Heathrow-repülőtéren, mely mellékhatásként három hónap alatt hatezer fontot spórolt a takarítás költségein. Anna a BBC-nek elmondta: hisz benne, hogy a projektje előbb-utóbb világszintű lehet, és hosszútávon megváltoztathatja az emberek gondolkodásmódját, szokásait.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük