Te is a kukába dobod ezt a 3 dolgot, pedig nem szabadna! Nem viszik el a szemetedet, ha meglátják benne
Ezeket sohase dobd a szemétbe!

nagykep?cikkid=171256&kep=kuka-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országban évente megtermelt szemét mennyisége fejenként a 400 kilogrammot is meghaladja. Ez nagyrészt olyan hulladékból áll, amelyek megfelelő kezelés mellett nem veszélyesek a környezetre, mint például a papír, az üveg vagy a bomló szerves anyagok, azonban a települési hulladékba olykor rendkívül kártékony anyagok is belekerülnek: vegyszerek, ólom- és más nehézfémtartalmú alkatrészek, fertőzésveszélyes és ártalmas eszközök.

Ha ezeket észreveszik a szemétszállítók, nem lennének kötelesek elvinni a hulladékot, ám ha nem tűnik fel nekik, a környezet szennyeződik. Az ilyen anyagok különleges kezelést igényelnek, sőt, esetenként újrahasznosíthatóak más formában, így nagyon fontos ügyelni arra, hogy jó helyre kerüljenek.

Nehézfémeket tartalmaz az elem

Az akkumulátorok és az elemek veszélyességét nehézfémtartalmuk okozza. Az akkumulátor legfőbb összetevőjeként az emberi szervezet számára mérgező ólmot tartják számon, míg a köznapokban elemként emlegetett alkatrész többnyire szenet és cinket, olykor higanyt vagy kadmiumot tartalmaz.

A legnagyobb bajt az okozza, hogy a háztartási szemétbe kerülve megsérülhet az eszközök burka, és a talajba oldódhat tartalmuk. Ezeket már egyre több helyen leadhatod országszerte, szinte bármelyik szupermarketben van rá lehetőséged, bár a legjobb választásnak az újratölthető változat számít.

Az étolajjal is vigyázni kell

A háztartások nap mint nap nagy mennyiségű olajat használnak sütésre és főzésre, az elhasznált zsiradékkal azonban nem tudnak mit kezdeni, így többsége a lefolyóban vagy a szemétben köt ki. Ez azonban nagyon ártalmas a környezetre, hiszen gyakorlatilag lefojtja az élővilágot, elzárja az oxigéntől, emellett a hevítés következtében rákkeltő bomlástermékeket is tartalmazhat. Egyes éttermekben, benzinkutakon már tudatosan gyűjtik az elhasznált étolajat, hogy aztán tüzelőanyagként vagy az üzemanyaggyártásban hasznosítsák.

Kártékony gyógyszerek

A kiselejtezett, lejárt szavatosságú gyógyszerek szintén sok háztartásban a kukába kerülhetnek, és mivel emberi fogyasztásra szánták őket, nem is gyanakszunk veszélyeikre, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy a környezetre nézve szennyező források lehetnek, hiszen erős koncentrátumok, vegyianyag-tartalmúak.

A szükségtelenné vagy felhasználhatatlanná vált gyógyszerek azonban leadhatóak a nagyobb gyógyszertárakban, ahol szakszerűen kezelik, majd többnyire égetéssel ártalmatlanítják őket.

Szintén gyógyszertárakban van lehetőség a használt injekciós tűk, fecskendők, ampullák leadására. Az elkülönített kezelés itt fokozottan szükséges, ezeket bedobónyílással ellátott, nem kinyitható dobozokban gyűjtik az erre szakosodott szervezetek.

A legfontosabb tehát, hogy a veszélyes hulladékokat lehetőleg ne őrizgesd a lakásodban, és ne kerüljenek a háztartási szemét közé sem! A gyerekekre is ártalmasak lehetnek, ezért lehetőleg mihamarabb szabadulj meg tőlük a fent említetett átvevőhelyeken. Ha egy anyag vagy alkatrész veszélytelenségében nem vagy biztos, a lakóhelyedhez legközelebb lévő hulladékgyűjtő udvarhoz és az önkormányzathoz fordulhatsz segítségért, akik időnként gyűjtőnapokat is szerveznek, összefogásban egy erre szakosodott átvevő szervezettel.

Ezt is szeretjük