Hova viheted a megunt könyveidet, ha kell a hely az újaknak? Sok helyen várják

Már nem fogod elolvasni a régi könyveidet? Más örülni fog nekik.

no-konyv-konyvespolc
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta porosodik egy könyv a polcon, és már arra sem emlékszel, miért vetted meg, vagy elolvastad, és annyira nem tetszett, hogy tudod, hogy többé a kezedbe sem veszed? Lehet, hogy ideje levenni a könyvespolcodról, hogy helyet csinálj az új jövevényeknek.

De mi legyen a sorsa annak a könyvnek, amire már nincsen szükség otthon? Elvégre könyvet az ember nem dob ki, és nem tesz tönkre. A legtöbben először azonnal az antikváriumokra gondolnának, de emellett is számtalan más módja van annak, hogy új tulajdonost találjanak a megunt könyvek.

Mit csinálj vele, ha már nem kell?

Ha csak egy-egy példányt szeretnél továbbadni, a legegyszerűbb személyesen eladni őket. Az interneten már számos olyan oldal található, ahol ezt megteheted. Léteznek olyan, könyvekre szakosodott honlapok, ahol regisztráció után értékesítheted a saját könyveidet, mint amilyen a Könyvmegálló vagy az Eladom a könyvem

konyv-konyvek-adomany

A legnagyobb magyar könyves szociálismédia-felületen, a Moly.hu-n is van lehetőség eladásra kínálni fel a saját könyveket. Ilyenkor akár személyesen is át lehet adni a köteteket. Ezen kívül ott vannak még a megbízható aukciós oldalak, a Vatera és a Jófogás, ahol szintén könnyen fel lehet tölteni az eladni kívánt köteteket, és kiválaszthatod a számodra legkényelmesebb postázási-átadási és fizetési módot.

Ha viszont nagy tételben szeretnél megszabadulni könyvektől, vagy nincs kedved a levelezés, postára járás köreit futni, fordulhatsz antikváriumokhoz is. Budapesten és a vidéki nagyvárosokban számtalan ilyen átvevőhely található. Az antikváriumok szívesen fogadják a használt könyveket. A ritka vagy népszerű példányokért általában darabárat fizetnek, de néha egy összeget határoznak meg a teljes csomagra. Nagyon régi vagy ritkán keresett könyvek esetében lehetséges, hogy csak ingyenesen hajlandóak átvenni őket.

Ha nem feltétlenül szeretnél pénzt kapni a könyvekért, felkereshetsz helyi, kisebb könyvtárakat is, melyek többnyire szívesen fogadják a jó állapotú adományokat, azonban előfordul, hogy nem vesznek át minden könyvet. Különösen igaz ez az iskolai könyvtárakra. De a különböző szervezetek - idősotthonok, hajléktalanszállók, börtönök - könyvtárai is szívesen látják az adományokat vagy akár kórházak is. Adományboltok - például a Cseriti bolthálózat - is átveszik egyebek mellett a könyveket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit nem szabad használtan venni?

A könyveknek nem árt a sok használat, ezért nyugodtan beszerezhetőek másodkézből, de van néhány tárgy, amit nem ajánlott turkálóban venni. Ezek egy része kifejezetten veszélyes is lehet, ha nem vigyázunk. Mutatjuk, mi az a hét dolog, amit nem szabad használtan beszerezni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük