Lejárt szavatosságú háztartási cikkek: ezért ne rakosgasd az elhasznált dolgokat
Ne csak arra fordíts figyelmet, hogy a régi szempillaspirálodat újra cseréld.

nagykep?cikkid=167955&kep=haziasszony-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A háztartásban néha könnyű megfeledkezni bizonyos dolgokról, hiszen elég sok a teendő, és vannak eszközök, illetve vegyszerek, melyeket csak ritkán veszünk elő.

Egy bizonyos szintig ezzel nincs semmi probléma, de némely háztartási cikk komoly egészségügyi kockázatot hordoz, ha megfelelő időközönként nem tisztítják vagy cserélik le.

Koszosabb a WC-nél 

Mindenki a mellékhelyiséget tartja a fertőzések melegágyának, kezet mos a használat előtt és után, idegen helyen rá sem ül a deszkára, csak fölé guggol, és az eredmény: a házak legtisztább pontja általában éppen a toalett. A WC-ülőkénél csak koszosabb dolgok vesznek körül, kezdve a mosogatószivaccsal és a törölközővel.

shutterstock 224227858

Egy tiszta háztartásban nem lehet túl steril körülményeket létrehozni: az élelmiszerekkel, de akár a mobiltelefonoddal is akaratlanul szennyezed a lakást. A konyhától a hálószobán és a fürdőn keresztül mutatjuk a legsarkalatosabb pontokat, melyek egy bizonyos idő után csak bacilustenyészetnek jók.

Konyha

A már említett mosogatószivacs valódi baktériumtanya: a WC-ülőkénél kétszázezerszer több baktérium telepszik meg rajta! Érdemes legalább kéthetente, de inkább hetente megejteni egy cserét, mivel az ételmaradékok és a meleg víz szerelméből kizárólag baktériumok születhetnek a konyhád közepén. A konyharuha szintén veszélyes, bár az ülőkéhez mérten húszezerszer több bacilussal a szivacs mellett, mondhatni, tiszta. A heti alapos, 90 Celsius-fokos mosást és a negyedévi cserét érdemes tartani. Vágódeszkák terén jobban jársz a fával - a berepedezett daraboktól azonban mihamarabb szabadulj meg, mert a beszorult, apró rostfoszlányok hamar fogyasztókra találnak baktériumok formájában. 

mosogatas

Fürdőszoba

Mikor cseréltél fogkefét legutoljára? Ha több mint két hónapja, akkor kapj fel egy cipőt, és irány a legközelebbi drogéria! Ugyanis a fogkefék élettartama legfeljebb nyolc hétre tehető, ha pedig időközben valamilyen betegség is ledöntött a lábadról, akár afta vagy herpesz, akkor véletlenül se térj vissza egészségesen a már megfertőzött fogkefédhez. A törülközőkre sajnos nem igaz, hogy tisztán törlöd meg magad velük: az elhalt hámsejtek sokasága és a meleg, párás levegő kiváló táptalaj a kórokozóknak. Az arcmosáshoz használt törülközőt akár naponta, a nagy törülközőt pedig legalább hetente váltsd tisztára: akár a pattanásos bőr is szépülhet, ha nem kened rá vissza nap mint nap a baktériumokat. 

Hálószoba

Neked is van otthoni mamuszod? Télen jóleshet a radiátoron melegített, pihe-puha papucskába bújni mezítláb, miután hazaérsz egy fárasztó nap után, de vigyázz: háromhavonta találj új otthoni cipőt, melyben csoszoghatsz a lakásban, mivel ennyi idő alatt a lábadról leszakadt hámsejtek és a meleg miatt a befülledt lábbeliben akár gombatelepek is kifejlődhetnek. 

shutterstock 532504312

Az ágyat csak alvásra használva is legfeljebb két-három hetente húzz új ágyneműt, párnahuzatot pedig akár hetente válthatsz. Sokkoló tény, hogy a sok éve használt párnád súlyának egy részét nem a bélés, hanem a leszakadt hámsejtek, baktériumok és rovarok teszik ki, tehát két-három évente megfontolandó beruházás egy új párnácska is. Sok alapos mosás mellett természetesen nem kell attól tartanod, hogy a molylepkéktől olyan puha a párnád, de a csere ez esetben is javasolt. Sajnos tévedés, hogy matracot egy életre vásárol az ember: nyolcévente bizony, a legszuperebb csodamatracban is elszaporodnak kis élőlények, ráadásul kényelméből is sokat veszít ennyi idő alatt. Ez az alvásod rovására is mehet, és egészségügyi panaszokhoz is vezethet.  

Vadi új hálószoba, apró trükkökkel

Egy új ágynemű, illetve még sok más apró változtatás is újjávarázsolhatja hálószobádat. Ezekre a hálókra nem költöttek sok pénzt, mégis teljesen újnak tűnnek: jelentős befektetésre nincs, inkább a fantáziára van szükség a munkához.

Ezt is szeretjük