Plüssjáték és jógamatrac: 7 tárgy, amit mosógépben is moshatsz

Sokan nem is tudják, de néhány tárgyat nyugodtan be lehet tenni a mosógépbe, semmi baja nem lesz.

plussmaci-szaritokotel
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mióta az 1700-as években egy német evangélikus lelkész megalkotta az első darabot, a mosógép a háztartások talán legnagyobb segítségévé vált. Mára rengeteg fokozat és hőmérséklet közül választhatsz, ezt pedig érdemes is kihasználni, hiszen nem igaz, hogy csak a ruhák és az ágyneműk, lakástextilek moshatók vele.

A megfelelő fokozat megválasztása mellett sokkal több mindent betehetsz a gépbe, mint azt elsőre gondolnád. Nem kell többé kézi mosással bajlódnod, néhány szuper trükk biztosan megkönnyíti majd az életed!

Plüssállatok 

A plüssállatokat sokan ritkán és félve mossák ki, hiszen ugyan ki akarná tönkretenni a gyermek kedvenc maciját? Bár a forró víz nem tanácsos, a legalacsonyabb fokozaton, hideg vagy langyos vízzel és mosózsákban gépben is eredményesen tisztíthatók.

A plüssök mosásához jobb a ruháknál megszokotthoz képest fele mennyiségű mosószert tölteni a gépbe, és alaposan kiöblíteni őket, akár még egy öblítési programot elindítva, hogy távozzon belőlük a szer, majd a szabad levegőn szárítani. Persze, ha nagy mosásra nincs szükség, csak kicsit felfrissítenéd a macik bundáját, kukoricakeményítőt is szórhatsz rájuk. Hagyd 10 percig hatni, majd alaposan rázd ki.

Jógamatrac

Ha a csomagoláson nincs ellenkező utasítás, és beférnek a gépbe, a jógamatracok is moshatók így - ezt Lauren Imparato, a New York-i I.AM.YOU Studio alapítója mondta el a Well+Good magazinnak. Ez hidegebb vizes fokozaton, legfeljebb nagyon kevés mosószerrel vagy nélküle javasolt.

Centrifugázni nem kell, helyette állítsd be kicsit a matracot a fürdőkádba, vagy itasd le róla a vizet. Szárításkor viszont semmiképp ne tedd közvetlen napsütésre, helyette inkább a lakásban vagy árnyékban akaszd fel félbehajtva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha csak picit szeretnéd a felületét felfrissíteni, keverj össze néhány csepp teafaolajat egy deci vízzel, és szórófejes flakonnal fújd be az egészet, majd itasd le róla a felesleget. Száradás után használható is.

Felmosófej

Nem muszáj minden alkalommal kézzel mosogatni a felmosófejet, vagy, ami még költségesebb: állandóan cserélgetni. Ha a csomagoláson látható javaslatok nem tiltják, nyugodtan betehető a mosógépbe is, közepes fokozaton. Persze, az is jó megoldás, ha eleve olyan felmosót veszel, melyen levehető, mikroszálas kendő van: ilyenkor még egyszerűbb a dolgod.

Párnák, takarók

A töltettől függően némelyik párnát, például a poliészter töltetűeket is nyugodtan beteheted a mosógépbe közepesen meleg fokozaton. Kevés mosószert adj csak hozzá, és szükség esetén indíts el egy újabb öblítési programot, hogy biztosan minden távozzon az anyag belsejéből. Ha sürgős, gépben is száríthatsz, szárítólabdával, ami segít megfelelően elosztani a töltetet a párnában.

Zuhanyfüggönyök

Akár a zuhanyfüggönyöket is beteheted a mosógépbe, a megszokott mennyiségű mosószerrel, közepes vagy alacsony hőmérsékleten, inkább a kímélő programon. Mivel a fürdőszoba párás közegében hamarabb képződik a penész, sajnos a zuhanyfüggönyökön is megtelepedhet. Ezen segíthet egyébként az ecet és víz elegye is.

Nagyobb textilek

A baseballsapkák és a hátizsákok is bátran tisztíthatók mosógépben. Utóbbinál figyelj rá, hogy teljesen ki legyenek ürítve a rejtett zsebek is, majd tedd egy mosózsákba vagy párnahuzatba. Mindkettőre igaz, hogy lehetőleg langyosabb fokozaton, rövidebb programon kell elindítani a mosást. Majd hagyd őket a levegőn száradni. 

Cipő mosása

A vászon tornacipőket és a futócipőket nyugodtan beteheted a mosógépbe. Ha tartasz attól, hogy erősen nekicsapódnak a dobnak, tegyél melléjük egy törülközőt, vagy tedd bele őket egy-egy párnahuzatba. Langyos fokozaton indítsd el a gépet, a mosószer mellé egy deci ecetet is önthetsz, ez jól szagtalanítja az anyagot. A cipőfűzőt áztasd be ecetes vízbe, majd kézzel öblítsd át!

Természetesen bőven akad olyan cipő, amit kényes anyaga miatt nem moshatsz gépben. Nem árt tudni, hogy melyiket hogy a legegyszerűbb tisztítani.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük