Milyen gyakran kell lepedőt mosni? A mikrobiológus mondta el a minimumot
Hemzsegnek a baktériumok az ágyneműn, hiába tűnik tisztának.

mosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az alvás minőségét befolyásoló tényezők egyik legfontosabbika az ágy, sokan mégsem fordítanak rá kellő figyelmet. A textílián elszaporodó baktériumok és gombák viszont akár betegségeket is okozhatnak, amit minden esetben jobb megelőzni.

A szabad szemmel láthatatlan élőlények számára igazi paradicsom a redőkkel teli ágynemű - a baktériumtelepek megakadályozásáról Philip Tierno, a New York Egyetem mikrobiológus professzora nyilatkozott a Business Insidernek.

Hetente kellene mosni

Az ember évente csaknem 120 liter verejtéket izzad ki az ágyban, ami ideális környezetet biztosít a gombák szaporodásához. Az adatokat tekintve ezért a lepedőkre és az ágyneműhuzatokra Philip Tierno elmondása szerint hetente egyszer ráférne a mosás.

Egy korábbi kutatásban toll- és szintetikus töltetű párnákat vizsgáltak meg, végeredményben 4 és 17 között volt a bennük található gombafajok száma. A problémás mikrobák a verejték mellett a bőrhámból, a nyálból és mindenféle testnyílásokból származnak, ehhez hozzájön még az esetleges állati szőr, a pollen és a poratka is.

Allergiás reakciót okoz

Tierno szerint ez az élővilág már egy hét alatt jelentős mennyiségű lesz, ami fekvő állapotban nagyon közel kerül az orrhoz és a szájhoz, belégzésük pedig sok esetben akkor is allergiás reakciókhoz, orrduguláshoz vezet, ha az ember egyébként nem allergiás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tudós azt is hozzátette, hogy valójában az ágynemű baktériumai nem is csak az ember testéről származnak, hiszen a gravitációból eredően számtalan mikroba a lakás levegőjéből a paplanon köt ki.

Hasznos szokásként rögzült az emberekben, hogy a kutyával vagy macskával folytatott játék után megmossák a kezüket, ám az ágyneműn nem látható baktériumokról sokan nem vesznek tudomást. Az allergiás betegeknek és az alvásproblémákkal küzdőknek különösen ajánlott lenne a heti mosás, ami sokat javíthat állapotukon.

Helyes és helytelen alvópózok

Mellettük és ellenük is szólnak érvek, ezért érdemes áttekinteni, melyik mikor jó a szervezet számára.

Ezt is szeretjük