Milyen gyakran kell lepedőt mosni? A mikrobiológus mondta el a minimumot

Hemzsegnek a baktériumok az ágyneműn, hiába tűnik tisztának.

Ágyneműmosás gyakorisága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az alvás minőségét befolyásoló tényezők egyik legfontosabbika az ágy, sokan mégsem fordítanak rá kellő figyelmet. A textílián elszaporodó baktériumok és gombák viszont akár betegségeket is okozhatnak, amit minden esetben jobb megelőzni.

A szabad szemmel láthatatlan élőlények számára igazi paradicsom a redőkkel teli ágynemű - a baktériumtelepek megakadályozásáról Philip Tierno, a New York Egyetem mikrobiológus professzora nyilatkozott a Business Insidernek.

Hetente kellene mosni

Az ember évente csaknem 120 liter verejtéket izzad ki az ágyban, ami ideális környezetet biztosít a gombák szaporodásához. Az adatokat tekintve ezért a lepedőkre és az ágyneműhuzatokra Philip Tierno elmondása szerint hetente egyszer ráférne a mosás.

Egy korábbi kutatásban toll- és szintetikus töltetű párnákat vizsgáltak meg, végeredményben 4 és 17 között volt a bennük található gombafajok száma. A problémás mikrobák a verejték mellett a bőrhámból, a nyálból és mindenféle testnyílásokból származnak, ehhez hozzájön még az esetleges állati szőr, a pollen és a poratka is.

Allergiás reakciót okoz

Tierno szerint ez az élővilág már egy hét alatt jelentős mennyiségű lesz, ami fekvő állapotban nagyon közel kerül az orrhoz és a szájhoz, belégzésük pedig sok esetben akkor is allergiás reakciókhoz, orrduguláshoz vezet, ha az ember egyébként nem allergiás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tudós azt is hozzátette, hogy valójában az ágynemű baktériumai nem is csak az ember testéről származnak, hiszen a gravitációból eredően számtalan mikroba a lakás levegőjéből a paplanon köt ki.

Hasznos szokásként rögzült az emberekben, hogy a kutyával vagy macskával folytatott játék után megmossák a kezüket, ám az ágyneműn nem látható baktériumokról sokan nem vesznek tudomást. Az allergiás betegeknek és az alvásproblémákkal küzdőknek különösen ajánlott lenne a heti mosás, ami sokat javíthat állapotukon.

Helyes és helytelen alvópózok

Mellettük és ellenük is szólnak érvek, ezért érdemes áttekinteni, melyik mikor jó a szervezet számára.

Milyen pózban alszol? Mutatjuk, melyik, hogyan hat a szervezetedre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük