Hogyan teregetsz télen a lakásban? Az egészséged miatt nem mindegy
Hatékony, ha a fűtőtest közelében teregetsz ki, de nagyon egészségtelen. A szakértők mást ajánlanak helyette.

kiteregetett-ruhak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A radiátoron vagy a ruhaszárítón hosszú ideig lógó nedves ruhák egészségügyi kockázatot jelentenek a szervezetre nézve. A levegő páratartalmának növelésével ugyanis többek között az asztma és a szénanátha kialakulásának kockázatát is megnövelik egyes kutatások szerint.

A Glasgow-i Művészeti Iskola Mackintosh Környezetvédelmi Építészeti Kutatóegysége száz otthont látogatott meg, szeptembertől májusig megvizsgálva a háztartások ruhaszárítási módszerét és a lakás levegőminőségét.

Túl párásak a lakások

A kutatás eredményeképpen megállapították, hogy a teregetés a háztartások 87%-ában beltérre korlátozódik a hideg idő beköszöntével, és több mint háromnegyedében a fűtőtest közelében szárított ruhadarabok miatt a páratartalom jóval meghaladta az orvosok által meghatározott küszöbértéket.

A rosszul szellőző helyiségekben száradó ruhák és a belőlük távozó nedvesség ezzel ideális feltételeket teremtett a penészgombák szaporodásának és a poratkák terjedésének, melyek az arra hajlamosaknál allergiás reakciókat okozhatnak, esetenként asztmához is vezethetnek.

A kiteregetett ruhák és a penészgombák között erős összefüggést találtak, és arra is rámutattak, hogy a vizsgált otthonok negyedében olyan penészgombát találtak, mely gyenge immunrendszer esetén súlyos tüdőfertőzést és gyulladást is okozhat.

Kiküszöbölhető hátrányok

A helyzet ugyanakkor egyáltalán nem reménytelen, hiszen a páratartalom egy kis tudatossággal könnyen befolyásolható lenne. Ha rendelkezésre áll, a mosás után télen különösen ajánlják a szárítógép használatát. Bár ez a módszer jelentősen megnövelheti az energiaköltségeket, a szárításhoz feltekert fűtés és a páraelszívó legalább ilyen nagy áramfaló a lakásban.

Amennyiben nincs lehetőség a szárításra, már a gyakori szellőztetés is rengeteget számít a páratartalom helyreállításában. A száradást jelentősen gyorsítja, ha erre a célra az ember olyan helyiséget választ, mely jó adottságokkal bír, ablakai dél felé néznek, és könnyen szellőztethető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A glasgow-i kutatás elsőként vizsgálta meg részletekbe menően a passzív szárítás következményeit, és egyúttal rámutatott az építészeti hiányosságokra is. Professzor Colin Porteous, a kutatás vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az ideális az lenne, ha a házakat eleve szárításra alkalmas terekkel alakítanák ki.

A felvetés nem új keletű: bár a modern házakból ez jórészt hiányzik, a múltban minden ház rendelkezett ilyen térrel. Az ilyen kiépítéssel kiküszöbölhetők lennének az említett egészségkárosító hatások. És, bár úgy hiszik, a téli hidegben kültéren nem lehetséges a szárítás, egy erkélyen vagy az udvaron is csak egy kis körültekintést igényel a művelet - erről korábbi cikkünkben is olvashatsz.

Ezt is szeretjük