Hogyan teregetsz télen a lakásban? Az egészséged miatt nem mindegy

Hatékony, ha a fűtőtest közelében teregetsz ki, de nagyon egészségtelen. A szakértők mást ajánlanak helyette.

kiteregetett-ruhak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A radiátoron vagy a ruhaszárítón hosszú ideig lógó nedves ruhák egészségügyi kockázatot jelentenek a szervezetre nézve. A levegő páratartalmának növelésével ugyanis többek között az asztma és a szénanátha kialakulásának kockázatát is megnövelik egyes kutatások szerint.

A Glasgow-i Művészeti Iskola Mackintosh Környezetvédelmi Építészeti Kutatóegysége száz otthont látogatott meg, szeptembertől májusig megvizsgálva a háztartások ruhaszárítási módszerét és a lakás levegőminőségét.

Túl párásak a lakások

A kutatás eredményeképpen megállapították, hogy a teregetés a háztartások 87%-ában beltérre korlátozódik a hideg idő beköszöntével, és több mint háromnegyedében a fűtőtest közelében szárított ruhadarabok miatt a páratartalom jóval meghaladta az orvosok által meghatározott küszöbértéket.

A rosszul szellőző helyiségekben száradó ruhák és a belőlük távozó nedvesség ezzel ideális feltételeket teremtett a penészgombák szaporodásának és a poratkák terjedésének, melyek az arra hajlamosaknál allergiás reakciókat okozhatnak, esetenként asztmához is vezethetnek.

A kiteregetett ruhák és a penészgombák között erős összefüggést találtak, és arra is rámutattak, hogy a vizsgált otthonok negyedében olyan penészgombát találtak, mely gyenge immunrendszer esetén súlyos tüdőfertőzést és gyulladást is okozhat.

Kiküszöbölhető hátrányok

A helyzet ugyanakkor egyáltalán nem reménytelen, hiszen a páratartalom egy kis tudatossággal könnyen befolyásolható lenne. Ha rendelkezésre áll, a mosás után télen különösen ajánlják a szárítógép használatát. Bár ez a módszer jelentősen megnövelheti az energiaköltségeket, a szárításhoz feltekert fűtés és a páraelszívó legalább ilyen nagy áramfaló a lakásban.

Amennyiben nincs lehetőség a szárításra, már a gyakori szellőztetés is rengeteget számít a páratartalom helyreállításában. A száradást jelentősen gyorsítja, ha erre a célra az ember olyan helyiséget választ, mely jó adottságokkal bír, ablakai dél felé néznek, és könnyen szellőztethető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A glasgow-i kutatás elsőként vizsgálta meg részletekbe menően a passzív szárítás következményeit, és egyúttal rámutatott az építészeti hiányosságokra is. Professzor Colin Porteous, a kutatás vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az ideális az lenne, ha a házakat eleve szárításra alkalmas terekkel alakítanák ki.

A felvetés nem új keletű: bár a modern házakból ez jórészt hiányzik, a múltban minden ház rendelkezett ilyen térrel. Az ilyen kiépítéssel kiküszöbölhetők lennének az említett egészségkárosító hatások. És, bár úgy hiszik, a téli hidegben kültéren nem lehetséges a szárítás, egy erkélyen vagy az udvaron is csak egy kis körültekintést igényel a művelet - erről korábbi cikkünkben is olvashatsz.

Ezt is szeretjük