Köhögsz és tüsszögsz éjszaka? Egyszerű ok állhat a háttérben
Ha nem nátha, akkor allergia. Ha nem állatokra vagy virágokra, akkor ez is lehet az oka.

por allergia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A visszatérő náthás tünetekért gyakran a huzatot, a hideg italokat vagy egy éppen virágzó növénnyel szembeni allergiát teszi felelősség az ember. A panaszok hátterében sokszor pedig a lakásban megbújó, szabad szemmel nem látható élőlény a felelős.

Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt a legfőbb tünetekről. Ilyen az orrdugulás, orrfolyás, köhögés és tüsszögés, de van, akinél bőrtünetek, kiütések jelzik az allergiát. Ennek oka pedig a poratka.

Mi az a poratka?

Házi poratka bárhol előfordulhat, ahol emberek élnek, mivel a bőrről lehulló, elhalt hámsejtekből  táplálkoznak. Kedveli a párás és meleg helyeket, emiatt nagy számban fordul elő a lakások kárpitozott bútoraiban és szőnyegekben, ágyak matracaiban és párnában. Atkák millióival élhet együtt az ember, és jelenlétükről csak akkor szerez tudomást, ha fellépnek az allergiás tünetek.

Egyéni érzékenység kérdése, hogy kinél jelentkeznek a tünetek. Nehéz feladat megszabadulni tőlük, mert gyorsan szaporodnak, és nem csak életükben allergizálnak. A tüneteket az atkák ürüléke okozza, de az elhullott atkatetem is hosszú ideig képes tüneteket okozni.

A poratkára utaló jelek

A szezonális allergia tünetei tavasztól őszig jelentkeznek, a légúti allergiák viszont egész évben panaszokat okoznak. Ide tartozik a háziállatok szőre, vagy a penészgomba mellett a poratka által kiváltott tünetek is. Akinél egész évben tüsszögés és orrfolyás, orrdugulás és szemviszketés, torokkaparás jelentkezik, annak érdemes a poratka-allergiára is gondolni. A tünetek az őszi-téli időszakban, zárt térben, különösen éjjel a hálószobában fokozódnak.

Allergiamentes cicatartás

Szeretnél háziállatot tartani, de az allergiától való félelem eddig visszatartott? Galériánkban azokat a cicákat mutatjuk meg, melyek kevésbé okozhatnak gondot.

Takarítás és gyógyszerek segítenek

A poratka-allergia a szokásos vizsgálati módokkal, Prick-teszttel és vérvizsgálattal igazolható. Ha bebizonyosodik, hogy ez az apró élőlény áll a panaszok hátterében, akkor sokkal gyakrabban és alaposabban kell takarítani, mint azelőtt. A poratka-allergia gyógyszerekkel jól kezelhető, ám az is fontos, hogy környezeti változások is támogassák az eredményes kezelést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ez kezdetben jelentősebb kiadásokkal járhat, mert érdemes a korábbi ágymatracot antiallergénre cserélni, illetve egy magas hőfokon mosható párnát is beszerezni. A 60°C feletti mosás és a fagyasztás képes elpusztítani a poratkákat. A plüssállatokat ezért érdemes szelektálni, a megmaradt darabokat pedig időnként a fagyasztóban tartani egy napig, vagy magas hőfokon kimosni.

A szőnyegektől és vastag függönyöktől javasolt megválni, és csökkenteni a lakásban az olyan felületek számát, ahol a poratka megtelepedhet. Sokat segíthet egy légtisztító berendezés is, ami képes kiszűrni a levegőből az allergéneket, de hatékony fegyver a rendszeres, legalább heti egy alapos porszívózás és felmosás is.

Ezt is szeretjük