Megcsípett az ágyi poloska? Mutatjuk, honnan ismered fel
Van, amelyik rovart csak szakértői segítséggel lehet kiirtani, és amelyiknél testszerte jelentkezik a kiütés.

agyi poloska bogar
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével a szúnyogok, legyek, pókok és poloskák menedéket keresve a lakásba költöznek. Ilyenkor megnő a különböző rovarcsípések miatt orvoshoz forduló betegek száma. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint a legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt vagy elfertőződött csípések okozzák.

A rovarok nyálában olyan enzimek találhatók, amelyek szövetkárosító hatásúak. A szúrás vagy harapás helyén emiatt kiterjedt duzzanat, esetleg hólyagok vagy bevérzés is keletkezhet.  

Az ágy poloska és a pók csípése hasonló

Gyakran kérdezik a betegek, hogy milyen rovarral állnak szemben, de ezt a gyakorlatban sajnos nem lehet megkülönböztetni, mert a kiütés alakja vagy mérete alapján nem lehet beazonosítani. Ha a csípés helyén a bőr jelentősen feldagad, vagy az egész egy lila foltot hagy maga után, akkor nem lehet pontosan elkülöníteni, hogy egy vagy két csípésnyom látszik-e.

Sokszor az éjszakai csípés után csak másnap délben kezd erőteljesen viszketni a terület vagy megdagadni a kar, lábszár, esetleg az ízületek, ez mindkét rovarnál igaz. A tünetek két-három napig inkább erősödnek, és csak a harmadik nap után csökken a duzzanat. Az ágyi poloska csípésére jellemző, hogy testszerte sok is jelentkezhet belőle, az ágyneműt pedig gyakran vérfoltok tarkítják. Kattints ide, és tudj meg többet az ágyi poloskáról!

Az ágyi poloska csípései
Az ágyi poloska csípései

A szúnyog és légy csípését könnyebb felismerni

Szúnyogcsípés után néhány perccel a bőrön viszkető, vörös és duzzadt csalángöb jelentkezik, melynek közepében többnyire látható is a szúrcsatorna. Bizonyos egyének túlérzékenyen reagálhatnak a csípésre, akár három-öt centiméteres vörös udvar is lehet a csípés helyén, középen bevérzéses tünetekkel, amely három-öt napig is fennállhat.

Az úgynevezett púpos szúnyogok valójában apró fekete legyek, melyek főleg vízpartokon tömegesen rajzanak. A csípésük valójában marás vagy harapás, a helyükön pedig kicsiny bevérzett fekélyek maradhatnak. A szúnyogok és legyek harapása lokális reakciót okoz, általános rosszullét szúnyogcsípés után nem fordul elő, de többszörös csípés esetén testszerte jelentkezhet kiütés.

Itthon is vannak olyan állatok, amelyeknek a csípése vagy marása nagyon veszélyes lehet. Ezeket gyűjtöttük össze galériánkban. 

Vannak módszerek a megelőzésre

A hagyományos védekezési mód a rovarháló alkalmazása, ezen kívül az illóolaj-keverékek párologtatása. A bőrön használható, szintén illóolajokat tartalmazó rovarriasztó spray-k is hatékonyan tartják távol a rovarokat. Túrázáshoz, vízparti kiránduláshoz megfelelő védőruházat viselése javasolt. Speciális vegyszereket használó rovarirtó cégek segítségét érdemes kérni ágymatracban, kárpitokban található mikroszkópos méretű ágypoloskák kiirtásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen esetekben szükséges az orvosi kontroll

Amennyiben a csípés helyén tenyérnyinél nagyobb területen bőrpír, duzzanat és hólyagok jelentkeznek, vagy ha apró kiütések testszerte jelennek meg, akkor érdemes orvoshoz fordulni.
Ha a duzzanat olyan mértékű, hogy egy adott ízület mozgását akadályozza, szintén szükséges szakorvosi vizsgálat.

Ha két-három nap után, főleg a vakarózás miatt elfertőződik a terület, esetleg láz vagy rossz közérzet jelentkezik, akkor másodlagos baktériumfertőzés állhat fenn, és ilyenkor szintén javasolt az orvosi vizsgálat. A kezelésben a helyileg alkalmazott szteroidtartalmú krémek a leghatékonyabbak, emellett az antihisztamin-tabletták csökkentik a viszketést és a duzzanatot. A kalcium ebben az esetben sem segít.

Ezt is szeretjük