Csomó a tüdőben: nemcsak rák, parazita is okozhatja
A kutyáknál szívférgességet okozó parazita az embernél a tüdőben betokosodva okozhat problémát.

szunyog-boron
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran hallani kutyákkal kapcsolatban a szívférgességről, annak ellenére azonban, hogy már az elnevezés is annyira ijesztő, hogy sokan csupán városi legendának hiszik, nagyon is létező problémáról van szó, olyanról, melyet az állatorvosok is rendszeresen vizsgálnak, olyanról, mely az állatra nézve halálos lehet, és az ember sincs biztonságban tőle. A parazita az embert is megfertőzheti, bár esetében legfeljebb a tüdőig jut általában, ott betokozódva azonban nagyon komoly problémákat okozhat.

A szívférgesség sokáig valóban nem volt jellemző hazánkban - innen ered, hogy sokan csupán rémhírkeltésnek tartják az erről szóló híreket -, a klímaváltozás miatt azonban már nem szükséges egy mediterrán országban tett látogatás a fertőzéshez, a felmelegedés hatására Magyarországot is elérte a probléma, legalábbis ezt tartják az orvosok a legvalószínűsíthetőbb oknak.

Mi az a szívférgesség? És a bőrférgesség?

A szívférgességet a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg okozza, más típusú férgektől eltérően azonban a szúnyogok terjesztik, és már egyetlen szúnyogcsípés is fertőződést okozhat. A féreglárvák a fertőzött gazdatestből a szúnyogcsípés által a vérrel együtt kerülnek a szúnyogba, mely később egy újabb csípéssel továbbadja a fertőzést.

A lárvák a szervezetbe kerülve először jellemzően a kötőszövetben fejlődnek, később azonban az érrendszeren keresztül a szervezet különböző pontjaiba is eljutnak, például a tüdőbe, illetve a szívbe, amennyiben a gazdaszervezet immunrendszere nem pusztítja el őket. A szívférgesség mellett a szúnyogok terjesztik a bőrférgességet is, vagyis a Dirofilaria repens nevű fonálférget, mely azonban nem a szívben, hanem a hasüregben, illetve még jellemzőbben a bőrben él.

Mik a tünetek?

A szívférgesség jellemző tünete kutyáknál a légszomj, a szívritmuszavar, a szívelégtelenség, a légzési elégtelenség és az embólia, illetve gyengeség, fáradékonyság és általános állapotromlás is bekövetkezhet, emellett veseprobléma, májprobléma és szepszis is felléphet. A bőrférgesség enyhébb tünetekkel jelentkezik, bőrviszketés, valamint fájdalmas csomók tapasztalhatók a testen.

Szívférgesség esetén a műtét és a gyógyszeres kezelés is kockázatos - léteznek tesztek a betegség megállapítására -, utóbbi azért, mert az elpusztult és sodródó férgek érelzáródást, ezáltal pedig például tüdőembóliát okozhatnak. A kezelés minden esetben folyamatos felügyeletet igényel. A bőrféreg okozta elváltozást jellemzően műtéti úton távolítják el.

Az emberre is veszélyes a szív- és a bőrféreg?

A szívférgesség szempontjából az ember nem jelent ideális gazdatestet, ugyanakkor megfertőződhet, még ha a féreg nem is tud olyan mértékben kifejlődni, mint a kutyákban. Ha a féreg a szívig nem is jut el, a tüdő szöveteibe bekerülhet, minek következtében elzáródást, embóliát, szívinfarktust is okozhat.

A szívféreg okozta jellegzetes csomó a tüdőben a röntgenvizsgálatok során is látszódhat, gyakran azonban tüdődaganatnak nézik - ilyenkor a szövettani vizsgálat jelenthet megoldást. Bár túl sok hasonló esetről szerencsére nem lehet hallani, szakértők szerint az esetek egy része tünetmentesen zajlik le, és csak a boncolás során derül ki.

A bőrférgesség gyakoribb az emberi szervezetben, és hasonló tünetekkel jár, mint a kutyák esetében. A kezelésnél itt is jóval egyszerűbb a megelőzés, a szúnyogok távol tartása, illetve a kutya féreg elleni védelme. Bár közvetlenül nem jelentenek veszélyt a házi kedvencek az ilyen típusú férgesség szempontjából, hiszen nem közvetlenül adják át, könnyen előfordulhat, hogy a gazdát és a kutyát is megcsípi ugyanaz a szúnyog, nem véletlen, hogy a fertőzött emberek jelentős része kutyatartó. Bővebb információért kattints ide!

Ezt is szeretjük