4 fontos jel, hogy vérrög van a karodban: ismerd fel, mielőtt a szívedbe vándorol!

Sokan azt gondolják, hogy csak a lábban fordulhat elő trombózis. A felkarban is gyakori.

felkar trombózis
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mélyvénás trombózis főbb jelei az adott végtag fájdalma, elszíneződése és bedagadása. Ezek a panaszok inkább a lábaknál jelentkeznek, így sokan nem is gondolnak trombózisra, ha a karokban vagy a koponyán belül fordulnak elő. 

Pedig prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialitása szerint a felső végtagokban ugyanúgy kialakulhatnak életveszélyes vérrögök.

Így alakul ki a mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor a vérzékenység és a véralvadás egyensúlya valamiért az alvadás irányába tolódik el. A keletkezett vérrögök akadályozzák a véráramlás útját. Ha ezek egyben vagy részben leszakadnak, és a vérkeringésbe kerülnek, könnyen a tüdőbe juthatnak, és embóliát okoznak. Súlyos károsodás esetén az állapot hirtelen halállal is végződhet. A trombózis jellemző tünete

  • a végtag livid elszíneződése,
  • az ödéma, dagadás,
  • a fájdalom és
  • a meleg tapintás.  

Karban is kialakulhatnak vérrögök

Nem kizárt, hogy szokatlan helyeken keletkezik thrombus, így főleg a felső végtagokban alakulhatnak ki vérrögök. A szokatlan helyeken előforduló trombózisok főleg a  trombofíliásoknál, az öröklött véralvadási zavarok a véralvadást gátló mechanizmusoknál fordulnak elő.

A szív- és érrendszernek, az emésztőrendszernek és az egész szervezetnek jót tesznek ezek a teák. 

Ilyen lehet a V faktor Leiden mutáció, a prothrombin gén mutáció és az antithrombin, a Protein C, Protein S alacsony szintje, valamint még pár ritkább eltérés. Amikor a karban lép fel mélyvénás trombózis, akkor ajánlott laborvizsgálatokat végezni trombofília irányába, hiszen általában genetikai hajlam esetén fordul elő a felső végtagokban vérrögösödés. A szűrést akkor is célszerű elvégeztetni, ha az illető családjában előfordult már trombózis.

A terápia ugyanaz a lábban és a karban is

Első lépésben a kórházban történő akut terápia a legfontosabb, majd később az újabb trombózis profilaxis, a PTS, vagyis a poszttrombotikus szindróma megelőzése a cél. A kezelési mód egyén- és esetfüggő. Befolyásolja a beteg trombofíliájának fajtája és súlyossága, az egyéb betegsége, életkora, testtömege, illetve hogy volt-e korábban trombózisa.

Ezeket figyelembe véve szakember által meghatározott ideig véralvadásgátló terápia szükséges, valamint fontos az előirányzott életmód betartása is, amely a túlsúly leadását, a dohányzásról való leszokást és a rendszeres mozgást foglalja magában. Bizonyos ideig a felső végtagra való kompressziós karharisnya viselésére is szükség lehet. 

Ezt is szeretjük