Mit mond el az emberről, hogy rend vagy rendetlenség van a lakásában? Ezt mondják a kutatók

A morális döntésekre is kihat, hogy rendetlenség vagy tisztaság uralkodik az ember lakásában.

Rendetlenség a lakásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A zseni átlátja a káoszt, tartja a mondás, de sajnos a valóságban a rendetlenség senkit nem tesz zsenivé. Azonban lehet, hogy a kupinak nemcsak negatív hatásai vannak az emberi elmére.

A közhiedelem sokfajta tulajdonságot rendel a rendszerető és a rendetlen emberek mellé. A rendetlen embert általában lustának, szétszórtnak, figyelmetlennek, semmirekellőnek tartják. De az sem jár jobban, aki élükre állítja otthon a konyharuhákat: rásütik, hogy rendmániás, túlzottan precíz, netán vaskalapos. De mit árul el valójában az ember személyiségéről az otthona tisztasága?

Kreatívak vagy igénytelenek a rendetlen emberek?

A Minnesotai Egyetem kutatói is erre a kérdésre keresték a választ, amikor górcső alá vették a rendetlen és a rendes otthonok lakóit, és azt találták, hogy a kupiban élő emberek sokkal kreatívabbak, mert az agyuk folyamatosan dolgozik, emlékezniük kell rá, hogy mi hol van az otthonukban. 

rendetlenseg-takaritas

Azonban, amikor azt vizsgálták, milyen hatással van a rendes vagy a rendetlen környezet az emberek morális döntéseire és az egészségi állapotára, azt találták, hogy a rendetlen irodában leültetett alanyok sokkal kisebb százalékban voltak hajlandóak adakozni, és nagyobb eséllyel választottak egészségtelen ételeket, mint a rendes, tiszta irodában ülők.

Így tehát a környező rendetlenség - főleg, ha az nem a sajátjuk - rossz hatással is lehet az emberek értékítéletére, még akkor is, ha a kreatív gondolkodásukat fokozza. Ezzel szemben a tiszta, rendes körülmények az egészséges életmódot és a nagylelkűséget támogatják. Mindezek a hatások azonban egy átlagos, enyhén rendetlen otthon esetében valószínűleg szinte észrevétlenek maradnak.

Mi számít átlagos rendetlenségnek?

Fontos különbség van aközött, hogy a gyakran használt dolgok vannak csak szem előtt, melyek így a rendetlenség látszatát keltik, vagy a lakásban olyan ritkán használt, kukába való vagy lustaságból elöl felejtett holmik töltik ki a teret, melyek valójában nem látnak el funkciót. Például üres műanyag flakonok, melyeket nem vitt el az ember a szemetesig, vagy a kanapé karfájára hajigált ruhák, melyeknek a szennyesben lenne a helyük.

Utóbbi esetben a kreatív gondolatokat könnyen elnyomhatja a szorongás, ugyanis egy bizonyos fokú rendetlenségen túl az ember nem tud koncentrálni és fókuszálni. A rendezetlenség feszültséget generál, és ez különösen veszélyes azokra az emberekre, akik amúgy is hajlamosak a szorongásra vagy a depresszióra. 

Rendmániából sem minden egészséges. A pszichológusok szerint kényszerbetegségnek számít, ha valaki mindennap legalább egy órát foglalkozik a kényszere tárgyával, így, ha ennél gyakrabban takarít valaki, lehet, hogy érdemes egy kicsit elgondolkodnia, mi okozza benne ezt a késztetést.

Mit nem visznek el a lomtalanítók?

Ha nagytakarításra készülsz, és az otthoni kacatok egy részét rábíznád a lomtalanítókra, nézd meg, mi az, amit elszállítanak, és mi az, amit nem, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ezeket nem viszik el a lomtalanításon: február végén több budapesti kerület is érintett

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük