A limfóma legjellemzőbb tünete, de könnyű átsiklani felette: sokáig rejtőzködhet a rákos betegség
Tudod, mi a különbség a Hodgkin- és non-Hodgkin-limfóma között?

orvos-noi-paciens
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyirokcsomók az immunrendszer fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak.

Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.

A nyirokcsomók szerepe, duzzadása

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik, és feladatuk a nyirok megszűrése - például a kórokozóktól -, a nyiroksejtek termelése, valamint igen fontos szerepet töltenek be az immunrendszer szabályozásában is, mivel lényegében ezek vezérlik a védekező folyamatokat. Normál esetben igen apró csomókról van szó, ám bizonyos helyzetekben többszörösükre is növekedhetnek, főleg valamilyen gyulladás vagy fertőzés következtében. Ezek mellett nem ritka, amikor valamilyen autoimmun betegség, allergia okozza a panaszt, sőt, rossz esetben rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet.

A limfóma egyik tünete lehet

Sajnos a fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodás egy rosszindulatú hematológiai daganatot, limfómát is jelezhet. Sokáig rejtőzködhet a betegség, mivel tüneteit könnyű mással összekeverni, ráadásul nem is mindig látványosak a panaszok. A mielőbbi diagnózis igen fontos, ugyanis, ha idejében felismerik, és megkezdik a kezelést, úgy az egyik legjobban gyógyítható ráktípus.

A limfóma - ahogy a neve is mutatja - a limfocitákat érinti, melyek kórosan növekednek, osztódnak. Nyirokcsomó-duzzanat azért lép fel a betegség során, mert ezek az abnormális sejtek a nyirokcsomókban gyűlnek össze. Ezek a fájdalmatlan csomók 1 cm-re vagy annál nagyobbra nőnek, és rendszerint a nyakon, a hónalj területén, a lágyéki részeken lehet őket kitapintani, viszont olykor a lép nagyobbodik meg. Eleinte általában egy-egy adott régió érintett, ám előrehaladott állapotban testszerte is megjelenthet a probléma.

A limfóma tünetei 

  • Fájdalmatlan, megnagyobbodott nyirokcsomó.
  • Éjszakai izzadás.
  • Megmagyarázhatatlan láz. 
  • Fogyás. 

Hodgkin- és non-Hodgkin-limfóma

A limfómának két fő típusát különböztetjük meg: létezik Hodgkin- és non-Hodgkin-limfóma. Fő különbség a kettő között, hogy, míg az előbbinél jelen vannak bizonyos limfociták - Reed-Sternberg-sejtek, Hodgkin-sejtek -, addig az utóbbinál ezek nem mutathatók ki. Ráadásul a Hodgkin-kór egységes betegség, a non-Hodgkin-limfómának viszont több altípusa is létezik.

Fontos különbség van köztük a rák progressziójában, kezelésében is, ugyanis a Hodgkin-kór igen eredményesen gyógyítható, a non-Hodgkin már kevésbé. Ez utóbbinak létezik gyors és lassú lefolyású formája. Gyors lefolyás esetén a betegség agresszív, kezelés nélkül hamar az életet követeli, ám jó oldala, hogy igen jól reagál a terápiára - főleg azért, mert már korán okoz tüneteket. Lassú lefolyás esetén a nyirokcsomók lassan, alig észrevehetően nőnek, ám a rák kevésbé reagál a kezelésre, mert általában későn, véletlenszerűen fedezik fel. Viszont, mivel nem agresszív, van, hogy évekig nem igényel kezelést, ráadásul tünetmentessé is tehető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A limfóma diagnózisa, kezelése 

Hogy el lehessen dönteni, daganattal van-e a páciensnek dolga, ahhoz laborvizsgálatra és a nyirokcsomóból biopsziára van szükség. Amennyiben beigazolódik a rosszindulatú sejtburjánzás gyanúja, úgy meg kell határozni többek közt a limfóma típusát, helyét, agresszivitását, esetleges áttét képződését. Az orvos a képalkotó vizsgálatok mellett a csontvelőből is mintát vesz.

A pontos diagnózis felállítása után megkezdődhet a kezelés. Tünetmentes esetben, nem agresszív típus esetén kezelésre nincs szükség, csupán rendszeres kontrollra, ám súlyosabb esetben, a daganat fajtája, agresszivitása, lefolyása függvényében kemo-, sugár-, immun-, antitestterápiát, illetve őssejt-transzplantációt javasol az orvos.

Rákkeltő munkahelyek

A következőkben olyan foglalkozásokat mutatunk, melyek esetében megemelkedett rákkockázattal kell számolnia a munkavállalónak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük