Puffadás, székrekedés: a petefészekrák kezdeti tünetei

Sajnos a betegség tünetei legtöbbször nem elég tipikusak ahhoz, hogy időben észleld a bajt. Légy résen!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A petefészkek a hasüregben, a méh két oldalán helyezkednek el. Belső elválasztású mirigyről van szó, mely progeszteront és ösztrogént termel, ezenkívül a petefészek fontos feladata a petesejtek termelése is. A páros szervben kialakuló rák a negyedik leggyakoribb a női nemi szervi rákok sorában.

Az első három helyen álló emlő-, méhnyak- és méhtestrákhoz képest azonban petefészekrák jóval alattomosabb betegség. Hosszú ideig tünetmentes lehet, a későbbi panaszok pedig sokszor nem elég specifikusak ahhoz, hogy felismerhető legyen a betegség.

A petefészekrák jelei

  • Székrekedés.
  • Alhasi puffadás.
  • Rendellenes vérzés.
  • Fájdalom, nyomásérzet.

Kezelési lehetőségek

A kezelés módja függ a betegség előrehaladottságától, illetve az általános fizikai állapottól. A sebészeti beavatkozásra szinte minden esetben sor kerül, ilyenkor eltávolítják a szervet a hasüregből. Sok esetben szükséges a környező szövetek kimetszése is. A műtét után rendszerint kemo-, illetve sugárterápiás kezelésre van szükség. Az új orvosi gyakorlat szerint sokszor a műtétet megelőzően is alkalmazzák a kemoterápiát - ennek segítségével csökkenthető a rákos sejtek ellenállása és mérete.

Fontosabb rizikófaktorok

Más daganatos betegségekhez hasonlóan a kor előrehaladtával növekszik a kialakulásának kockázata, tehát az életkor rizikófaktornak tekinthető. Leggyakrabban 50 év feletti nőknél fordul elő.

Egyes tudományos vizsgálatok szerint az emlőrákon átesett betegeknél szintén gyakrabban alakul ki a petefészekrák. Ez feltehetően a BRCA1 génmutáció számlájára írható.

Ugyancsak nagyobb kockázattal kell számolnod, ha a családodban már előfordult petefészekrák. Amennyiben elsőfokú rokonod volt az érintett, abban az esetben háromszorosan is veszélyeztetett vagy.

Hasznos tanácsok a megelőzéshez

Rendszeres orvosi ellenőrzés

Annak ellenére, hogy jelenleg nincs olyan orvosi vizsgálat, mely 100%-os biztonsággal kiszűrné a petefészekrákot, fontos az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat. Ha családodban már előfordult a betegség, melegen ajánlott évente egyszer elmenned ultrahangos petefészek-vizsgálatra is. Végül pedig kérd meg orvosodat, hogy végeztesse el a CA-125-vérvizsgálatot. A CA-125 egy protein, melyet a szervezet bizonyos sejtjei termelnek. A vérben megjelenő CA-125-nek nevezett antigén szintjének megemelkedése pedig petefészekrákra utalhat.

Rákszűrés évente

A méhnyakrákszűrés az a vizsgálat, melyről tilos megfeledkezned. Nőgyógyász szakértőnk elmondja, miért.

Fogamzásgátló tabletta

Egyes vizsgálatok szerint a petesejtek érését akadályozó szerek bizonyos fokú védelmet biztosítanak a rendellenes sejtburjánzással szemben. Tudományos kutatások szerint, ha tíz éven keresztül fogamzásgátlót szedsz, azzal akár 70%-kal is csökkentheted a petefészekrák kialakulásának rizikóját.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Étrendi változtatások

Ha szeretnéd megelőzni a betegség kialakulását, rendkívül fontos, hogy kerüld transzzsírsavakat és a telített zsírsavakat. A vörös húsok helyett fogyassz fehéreket, illetve hetente kétszer kerüljön hal is a tányérodra. A halfélék gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek segítenek megelőzni a daganatok kialakulását - ráadásul az agyműködést is serkentik. Fogyassz továbbá sok rostos táplálékot, zöldséget, gyümölcsöt.

Ezt is szeretjük