Ólmot és kadmiumot tartalmazhatnak ezek a organikus termékek: meglepő lett a kutatás eredménye
A kutatás eredményei szerint ezek a fémek veszélyes szinten lehetnek jelen ezekben a termékekben.
Egy közelmúltban végzett kutatás rávilágított egy aggasztó jelenségre, amely az organikus élelmiszerek fogyasztóit is érintheti. A kutatók megállapították, hogy számos kakaótartalmú termék, köztük az organikus csokoládék, jelentős mennyiségű nehézfémet, különösen ólmot és kadmiumot tartalmaznak, amelyek túlmutatnak az egészségügyi hatóságok által javasolt biztonsági határértékeken.
Nehézfémek a csokoládéban
A tanulmány során összesen 72 különböző kakaótartalmú terméket vizsgáltak meg, amelyek közül 43%-ban találtak a megengedettnél magasabb ólomszintet, míg 35%-ban a kadmium szintje haladta meg a határértékeket. Érdekes módon az organikus jelzésű termékek nagyobb arányban tartalmaztak ezen mérgező fémekből, mint a hagyományos termékek. Ez a megállapítás különösen meglepő, hiszen az organikus termékek általában egészségesebb alternatívaként szolgálnak a fogyasztók számára.
A kutatás vezetője, Jacob Hands rámutatott, hogy bár az átlagos embereknek ezek az értékek nem feltétlenül jelentenek azonnali veszélyt, a rendszeres fogyasztás - különösen gyermekek és terhes nők esetében - hosszú távon problémákat okozhat. A kadmium és az ólom ugyanis kumulatív módon halmozódik fel a szervezetben, és idővel súlyos egészségügyi problémákat idézhetnek elő: idegrendszeri, tüdő-, vese- és csontkárosodást okozhatnak, növelik a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, rákkeltő hatásuk is ismert, károsítják a szaporító szervrendszert és az immunrendszert, és még emésztőrendszeri problémákat is előidézhetnek.
Kiemelendő, hogy a kutatásnak voltak korlátai is. Például a vizsgált termékek kizárólag az Egyesült Államokban voltak elérhetők, így a globális piacról származó termékekről keveset lehet tudni. Továbbá az is kérdéses, hogy milyen mértékű nehézfém-szennyezettség jelent valódi veszélyt az emberi egészségre, hiszen például az ólom esetében nem áll rendelkezésre egyértelmű biztonsági küszöbérték. Még a csapvízben is lehet ez az anyag, kattints ide a továbbiakért!
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A kutatás eredményei alapján felmerül az igény a szigorúbb szabályozásra és a termelési folyamatok átláthatóságára. Noha a felfedezések nem feltétlenül jelentik azt, hogy az embereknek el kellene kerülniük a kakaótartalmú termékeket, különösen a sötét csokoládét, amely számos egészségügyi előnnyel járhat, mégis óvatosabbá tehetik a fogyasztókat.
Az organikus termékek fogyasztása során érdemes figyelembe venni, hogy nem minden esetben jelentenek biztonságosabb vagy egészségesebb választást.
A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos a tudatosság az élelmiszer-fogyasztásban, és hogy a termelőknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a nehézfémszennyezés csökkentésére. A fogyasztóknak pedig érdemes változatos étrendet követniük, hogy minimalizálják a potenciálisan káros anyagok bevitelét.
Felborítják a hormonháztartást, elhízást okoznak: a nehézfémeket nem is olyan egyszerű kikerülni
Több ételben lehet nehézfém, mint azt az ember elsőre hinné.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)