Meglepő, hol gyűlhet össze a rizsben nehézfém - 22 rizsitalt vizsgáltak meg Magyarországon, nem várt eredménye lett

22 rizsitalt teszteltek szakértők, és megvizsgálták, mennyi peszticidet, mikotoxint és nehézfémet tartalmaznak.

Rizsital teszt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki etikai-állatvédelmi okokból dönt úgy, hogy növényi tejet fogyaszt inkább, van, aki egészségügyi okokból kifolyólag, míg másoknak egyszerűen csak ízlik. A növényi italok széles választékából a Tudatos Vásárlók Egyesülete most az egyik legnépszerűbb fajtát vizsgálta meg közelebbről: a rizsitalt.

A termékek nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszermaradvány-tartalmára voltak kíváncsiak, mert gyakran felmerülő téma, hogy ezek az italok tartalmazhatnak ilyesmit. 17 márka 22, magyar piacon elérhető rizsitalát tesztelték laboratóriumban. Vajon találtak olyat, amit jobb kerülni? A teszteredményekből kiderült.

A nagy rizsitalteszt

- A növényi italok egyre népszerűbb helyettesítői a tejtermékeknek. Bár változóan teljesítenek a környezeti hatások tekintetében, még azok is, amelyek a legtöbb földet igénylik és a legtöbb vizet fogyasztják, legalább ugyanolyan jól teljesítenek, vagy inkább jobbak, mint a tejtermékek - állítja Priera Panescu, a Good Food Institute (GFI) munkatársa. - A növényi italok kétségtelenül környezetbarátabb választásnak bizonyulnak - mondja.

GettyImages-852107164

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. A sok hasznos összetevő mellett kíváncsiak voltak a tesztelők, hogy találnak-e nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradványokat a termékekben. Mivel a rizs szempontjából a legkockázatosabb a nehézfémek közül a szervetlen arzén, az Ázsiából importált rizsek közül sok tartalmaz kadmiumot is, ami leginkább a műtrágyából kerül a rizsekbe. Érdekes, hogy a nehézfém nagy része a rizs héjában gyűlik össze. Vagyis esetében más értelmet nyer a „héjában van a vitamin” frázis, így a rizs az a gabona, amit kivételesen érdemesebb lehet hántoltan fogyasztani - a barna rizs helyett tehát a fehéret. De vajon mi jut át a káros anyagokból a sokak által kedvelt rizsitalokba? Az eredmény önmagáért beszél.

Nehézfémtartalom

Az eredmények szerint mind a 22 rizsital arzén-, nikkel– és ólomtartalma az élelmiszerekre (alapanyagokra és/vagy a kész termékre) vonatkozó Európai Uniós határértékek alatt van, azaz biztonsággal fogyasztható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikotoxinok

Akkreditált laboratóriumban vizsgálták 12 különböző mikotoxin kimutathatóságát a rizsitalokból. A jó hír ezzel kapcsolatban is az, hogy egyik termékben sem volt kimutatható egyik káros vegyület sem, vagyis az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós határértékeknek megfelelnek.

Peszticidek

A 22 vizsgált termék közül 21 esetben nem volt kimutatható egyetlen peszticid sem az 566-ból. A Natrue rizsitalban ugyan két peszticid mérhető mennyiségben volt megtalálható, azonban a hivatalos határértékek tükrében aggodalomra ezek az mértékek sem adnak okot.

Mit érdemes vásárolni?

Ez lett a Tudatos Vásárlók Egyesületének eddigi legunalmasabb tesztje az eredmények változatosságát tekintve, ami egyúttal a lehető legjobb hír! Ugyanis bátran állítható, hogy a rizsitalok esetében nem kell tartani veszélyes maradványanyagoktól. Legalábbis a tesztelt termékek esetében biztosan nem.

GettyImages-872714176

Ami mégis szöget üthet sokak fejében, az az, hogy a teszteredmények ismeretében miért is fizetnénk az egyik termékért háromszor annyit, mint a másikért? A tesztelt termékek 1 literre vonatkozó átlagáraiban ugyanis nagy volt a szórás, 500-1400 Ft között mozgott a tesztelés idején. Persze ott az ízvilág, és a biominősítés, ami megérhet többet, de meglepő módon több biotermék is olcsóbbnak bizonyult, mint más felkapott nem biotermékek. Így tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön két tévhit is megdőlt. Egyrészt nem kell tartani a rizsitalok károsanyag-tartalmától, másrészt egy biotermék nem drágább, mint egy nem bio. Sőt.

Olvass tovább: így készül a legfinomabb zabtej házilag

A házi zabtej készítéséhez semmi különleges eszközre nem lesz szükséged, és a bolti ár töredékéért készítheted el.

A legfinomabb házi zabtej készítése egyszerűen: a vegán növényi italt sokféleképpen ízesítheted

A házi zabtej készítéséhez semmi különleges eszközre nem lesz szükséged, és a bolti ár töredékéért készítheted el.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük