Milyen ásványvizet válassz?

Megkérdeztük a szakértőt

Nehéz a véget nem érő bolti polcokról kiválasztani a számodra megfelelő ásványvizet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Statisztikai adatok szerint kevés olyan élelmiszer van hazánkban, amely esetében az egy főre eső fogyasztás éves növekedési üteme olyan meredek lenne, mint az ásványvízé.

1979-től 2012-ig évi két literről 116-ra nőtt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás - derült ki a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács által készített felmérésből.

De vajon mekkora tudatossággal párosul ez a nagymértékű növekedés?

Milyen ásványvizet válassz?

Rendkívül fontos, hogy ne pusztán a dizájn alapján válassz ásványvizet, hanem alaposan átböngészd a címkét.

Mindenképpen nézd meg a termék ásványianyag-tartalmát, és lehetőleg az alacsonyabb dózisú vizet válaszd. Ugyancsak lényeges, hogy ne egyetlen kedvenc márkát vegyél rendszeresen, inkább három-négy fajtát variálj.

A szakértő javaslata

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó miért javasolja, hogy alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizet válassz!

Ásványvíz vagy forrásvíz?

Fontos dolog leszögezni: nem minden palackozott víz minősül ásványvíznek. Ásványvíznek azok a védett felszín alatti rétegből származó vizek számítanak, amelyek összetétele állandó, nyomelem-, valamint ásványianyag-tartalma számottevő. Ezen kívül még leemelhetsz a boltok polcairól forrásvizet - ennek ásványianyag-tartalma ingadozó lehet -, palackozott ivóvizet vagy akár szikvizet is. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Csapvizet iszol?

Ha te nem tartozol a statisztikai átlaghoz, és nem gyarapítod a hazai ásványvízfogyasztók szomjas táborát, akkor sem biztos, hogy rossz nyomon jársz. Hazánkban ugyanis a legtöbb településen kifejezetten jó minőségű víz folyik a vezetéses hálózatból - ráadásul az ivóvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik. Előfordulhatnak eseti szennyeződések, ám ezek oka legtöbbször nem a vízforrásban, hanem a vízvezetékrendszerben keresendő. Ha többet szeretnél megtudni a hazai csapvíz minőségéről, a víztisztító berendezésekről, kattints korábbi cikkünkre.

Ezt is szeretjük