Iható a budapesti csapvíz? Bevizsgálták a vezetékes víz minőségét

Erzsébetváros, Zugló, a XVI. kerület és Rákosmente területén vizsgálták a csapvíz minőségét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyszerűbb és egészséges a csapvízfogyasztás a fővárosban - ezt az állítást támasztja az a vízminőség-vizsgálat, amelyre az Együtt Európáért Alapítvány Együtt a fenntartható életmódért című projektje keretében került sor.

Az Igyunk csapvizet! kampány alatt négy kerületben is vettek vízmintát a szakemberek, amelynek elemzését a Wessling Hungary laboratóriumában végezték el.

A budapesti csapvíz minősége

Erzsébetváros, Zugló, a XVI. kerület és Rákosmente területén kilenc-kilenc, egyenként 40-1000 cm3-nyi minta begyűjtésére került sor júliusban, a vizsgálat pedig kiderítette, mi a helyzet a budapesti csapvíz minőségével.

Röviden: a fővárosi csapvíz a vizsgált kerületekben kellemesen üdítő, jó szomjoltó hatású, mérsékelt ásványi-anyag tartalmú és mindenben megfelel a 201/2001-es (X. 25.) kormányrendeletben meghatározott ivóvíz-minőségi előírásoknak.

A szakértő szemével

- A budapesti kerületek vízminőség-vizsgálatai alapján a csapvíz 55,8-65 mg/l kalcium- és 13,4-16 mg/l magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb, mérsékelt ásványianyag-tartalmú palackozott vizekével - mondta el Palotai Zoltán, a Wessling Hungary üzletágvezetője.

Nátriumtartalma a 200 mg/l-es határértékhez képest mindössze 10,5-12,8 mg literenként, vastartalma pedig a 200 µg/l határértékhez képest alig 10-40 µg literenként - tette hozzá a szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a PET-palackban található lágyítószerek hosszú távon a vízbe oldódhatnak, amely problémával eddig alaposabban senki nem foglalkozott.

A szakember szavai nem meglepőek, hiszen az elmúlt években több hasonló országos, reprezentatív vízminőség-vizsgálat is pozitív megállapításra jutott. Zugló csapvize például egy 2010-es kutatásban jó minőségű besorolást ért el, de, mint látható, a többi kerületben most felmért ivóvíz-tisztaság is kifogástalannak bizonyult. Az ivóvízvizsgálat részletes eredményeit erre linkre kattintva tekintheted meg.

10 létfontosságú ásványi anyag és nyomelem

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csapvizet vagy ásványvizet?

Természeti adottságainak köszönhetően Budapest Európa egyik legjobb minőségű ivóvízével rendelkezik, ennek ellenére általános tendencia, hogy a csapvízivás helyett egyre népszerűbb az ásványvízfogyasztás.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az ásványvizet pedig PET-palackba csomagolják, és ugyan egyre több helyen érhetők el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, mégis: a PET-palackok túlnyomó többsége a szemetesbe kerül. Pedig valójában egyszerűbb lenne csapvizet fogyasztani, hiszen azt mindenki megengedheti magának.

Mennyit költesz ásványvízre?

A Magyar Ásványvíz Szövetség szerint évente körülbelül 100 liter ásványvizet fogyasztunk fejenként. Literje átlagosan 100 forintba kerül - szemben a csapvíz nagyságrendileg 50 filléres literenkénti árával. Így egy háromtagú család esetén is több mint 30 ezer forint a különbség évente. Holott a csapból is tiszta víz folyik.

Teszteld az egészséged!

Kattints az alábbi dobozra, ha kíváncsi vagy, vajon mindent megteszel-e egészséged érdekében.

Csak szelektíven!

Hogy mit választasz, szíved joga eldönteni, azonban egyvalamire legyél tekintettel akkor is, ha a PET-palackos vizekre szavazol: a feleslegessé vált műanyagok helye nem a természetben van, sem pedig a szemetesben, hanem a szelektív hulladékgyűjtő szigetek erre rendszeresített kukáiban.

Ezt is szeretjük