Lehet, hogy nem is ásványvizet iszol? Ezt keresd a címkén

Nem mind arany, ami fénylik, és nem minden ásványvíz csak azért, mert palackban van.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon abból a szempontból szerencsésnek érezheted magad, hogy az ország nagy részén kiváló minőségű ivóvíz folyik a csapból, és számos kedvező összetételű ásványvíz kapható a kereskedelemben.

Semmi nem indokolja, hogy csapvíz helyett csak ásványvizet fogyassz, de a körültekintően kiválasztott ásványvizek fogyasztása is teljesen biztonságos, sőt, előnyös. A palackon szereplő elnevezést azonban nézd meg alaposan, hiszen attól, hogy üvegben van a termék, még nem minősül ásványvíznek.

Ásványvíz - vagy mégsem?

Ásványvíz

Ásványvíz alatt legtöbben a természetes ásványvizeket értik, amelyek védett felszín alatti vízrétegből származnak, összetételük állandó, ásványianyag- és nyomelemtartalmuk számottevő.

Az ásványvizek részhalmazát képezik a gyógyvizek, amelyek bizonyítottan gyógyhatással rendelkeznek - például hashajtó, emésztésjavító tulajdonságuk van.

Forrásvíz

A forrásvizek viszont már nem ásványvizek. Természetes lelőhelyről származnak, minőségileg az ivóvízre érvényes szabványok vonatkoznak rájuk, ásványianyag-tartalmuk ingadozó lehet, és gyakran nem éri el az ásványvizek szintjét.

Palackozott ivóvíz

Sokan oda nem figyelésből palackozott ivóvizet vásárolnak ásványvízként. Azokon a földrajzi terülteken, ahol a csapvíz iható, ennek van a legkevesebb értelme.

10 létfontosságú ásványi anyag és nyomelem

Nézegess képeket!

Elolvasom

A csapvíz ásványi anyaggal dúsított ivóvízként is forgalomba kerülhet. Ilyen esetekben ásványianyag-tartalmát mesterséges dúsítással - ásványi sók hozzákeverésével - állítják be.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Szikvíz - szódavíz

A szikvíz - élvezeti értékét tekintve - nagyban hasonlít a szénsavas ásványvizekre, de magas ásványianyag-tartalma nem garantált, mivel csapvízből készül. A két italban közös, hogy mindkettő szénsavat tartalmaz, amely nagy nyomású szén-dioxiddal történő telítéssel kerül a vízbe.

A jó szikvíz legalább 7-8 g/liter szén-dioxidot tartalmaz, a szénsavas ásványvizek ennél kevesebbet. Ez az egyik oka annak, hogy a szódavizet szívesebben használják fröccs készítésére.

Ezen kívül az is a szikvíz mellett szól, hogy nem túl magas nátriumion-tartalma révén nem sózza el a bort, valamint a spriccelés eredményeként a két folyadék gyorsan és jól elegyedik.

Speciális vizek

Az előzőekben felsorolt, jogilag is elismert kategóriákon kívül számtalan úgynevezett speciális, oxigénnel vagy ózonnal dúsított, ionizált, deutériumszegény, lúgosított víz és pí víz is forgalomban van. Röviden annyit érdemes róluk tudni, hogy a reklámokban olvasott, hallott csodás hatásokat meglehetős óvatossággal kell kezelni, és a velük kapcsolatos visszaélések nem az ásványvizeket minősítik.
 
Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.

A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra a feladatra vállalkozott, hogy megpróbálja a sok-sok tévhit közül száz olyannal szembesíteni az olvasót, amely valamilyen módon köthető a kémia tudományához és kémiai ismeretek hiányosságaihoz. Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású csodaszerek szedése? Ilyen és ehhez hasonló kérdések húzódnak meg a tudományos igényesség és az olvasmányosság határán egyensúlyozó írások mögött.

Kiadja: Akadémiai Kiadó.
Ára: 3360 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük