A hideg, téli hónapokban a testet és a lelket is átmelegítik a gőzölgő levesek. Tökéletesen illenek bármilyen egészséges étrendbe, hiszen általában alacsony kalóriatartalmuk ellenére tápanyagban gazdagok, és hosszan laktatnak.
Elkészítésükkor érdemes rostokban gazdag zöldségeket választani, amik elnyomják az éhségérzetet, és stabilizálják a vércukorszintet is, de a fehérjéknek is ott a helye a lábosban.
Levesötletek télre
A fehérjefogyasztás nagyon fontos az izmok egészsége, fejlődése érdekében, de még a testsúlycsökkentést is támogathatják, mivel elnyomják az éhséghormon, azaz ghrelin termelődését. Mind növényi, mind pedig állati eredetű fehérjeforrásokkal lehet operálni, utóbbiból főleg a sovány húsok ajánlottak. A leves jó tulajdonságai közé tartozik, hogy főleg vízből áll, mely alapból eltelít, és kiegészíti a napi bevitt folyadékmennyiséget is. Azok az emberek, akik ebédidőben levest fogyasztanak, a későbbiekben sokkal kevesebbet esznek egy 2008-as kutatás szerint. Nem csoda, hogy a hideg hónapok egyik legkedveltebb fogása, ráadásul egyszerűen és gyorsan is elkészül!

Egészen különleges ízkavalkádot érhetsz el, ha a fehérbabot és a friss kelkáposztát párosítod egy tartalmas levesben. A
toszkán fehérbab- és kelkáposztaleves tele van emésztést támogató és teltséget okozó rostokkal, de emellett fehérjében is bővelkedik a benne lévő babnak köszönhetően. Hamar elkészül, és nagyon tartalmas leves.

A
tárkonyos lencseleves igazi vitamin-, ásványianyag-, rost- és fehérjeforrás a benne lévő lencsének köszönhetően, de alapanyagai mind-mind nagyon táplálóak. Kiadós egytálételként is megállja a helyét, ami után garantáltan vacsoráig nem éhezel meg.

Tartalmas, tápláló és hét közben is gyorsan összedobható - nem érdemes kihagyni a hűvösebb időkben a
karfiolkrémlevest. A tejszín nélkül, kesudióval krémesített egytálétel hosszan laktat, a benne lévők fehérjék pedig az izmokat is táplálják.

A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű étel, ami tartalmaz egyszerre D-vitamint és kalciumot is, melyeknek együttes fogyasztása
bizonyítottan elősegíti a fogyást. Érdemes szezonja alatt beiktatni a zamatos
gombalevest, ami értékes fehérjékkel és rostokkal is ellát.

A fehérjében gazdag
sárgaborsóleves is jó választás a téli időszakban, hogyha valami könnyed, mégis laktató fogást szeretnél. Liszt nélkül is elkészíthető, egy nagy mély tányér belőle rostot és fehérjét is biztosít a szervezetnek.

Az erjesztett káposztából készült kimcsit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják, pro- és prebiotikum-tartalma támogatja a bélflóra egészségét, ami nagyon fontos az alakmegőrzés- és formálás szempontjából. A különleges ízvilágú
kimcsileves garantáltan a tél egyik kedvenc étele lesz, mely tápanyagokban bővelkedik.

A klasszikus
házi erőleves valódi vitaminbomba a hűvösebb napokon. A gazdag leves a fehérjedús marhahústól lesz szép színű és erőteljes ízű. Laktató, és nagyon tápláló egytálétel, amiből bátran szedhetsz akár több tányérral is.

A
tojásleves fehérjében gazdag, teltségérzetet okozó egytálétel, ami nagyon gyorsan elkészül, és csak néhány alapanyag szükséges hozzá. A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, mely
bizonyítottan elnyomja az éhségérzetet, és segíti az izmok működését.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)