Gazdag, házi erőleves csirkével és sok zöldséggel: laktat, és jól átmelegít
A klasszikus házi erőleves valódi vitaminbomba a hűvösebb napokon.

eroleves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nagy tányér klasszikus házi erőleves a legjobb gyógymód megfázásra vagy akár csak az őszi-téli rosszkedvre. A gazdag leves a marhahústól lesz szép színű és erőteljes ízű. Bár sokáig fő, valódi munka kevés van vele. Az erőlevest a klasszikus húslevestől a belefőzött felvert tojásfehérje és a darált hús különbözteti meg. 

Klasszikus erőleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg húsos marhacsont
  • 50 dkg csirkeaprólék
  • 30 dkg darált sovány marhahús
  • 15 dkg kelkáposzta
  • 10 dkg gomba
  • 4 sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 zellerszár
  • 2 fehérrépa
  • 2 tojásfehérje
  • 2 evőkanál
  • 1 nagy hagyma
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 paprika
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 teáskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A marhacsontokat és a csirkeaprólékot dobd forrásban lévő vízbe, forrald egy-két percig, majd szűrd le, és mosd át őket. A leveses fazékba önts bele két tojásfehérjét, és kézi habverővel enyhén verd fel őket. Adj hozzá egy evőkanál sűrített paradicsomot, keverd el vele, majd jöhet hozzá a darált hús. Ezzel is keverd el, majd öntsd fel nagyjából három liter vízzel. Add hozzá a sót, és folyamatos kevergetés mellett tedd fel főni. Amikor felforrt, tedd bele a leforrázott csontot és aprólékot. Vedd a lángot takarékra, és így fedő nélkül gyöngyöztesd a levest két és fél - három órán át.

Közben a zöldségeket alaposan mosd és hámozd meg, vágd őket nagyobb darabokra, és add a gyöngyöző leveshez. A hagymát és a fokhagymagerezdeket héjukkal együtt, egészben add hozzá. Dobd bele az egész zellerszárakat is, és ha szükséges, öntsd még fel egy kevés vízzel. 

Két és fél - három óra múlva a leves gyönyörűen kitisztul, a zöldségek és a húsok pedig megpuhulnak. Ekkor húzd le a tűzről, húsz percig hagyd ülepedni, utána pedig merőkanál vagy papírtörlő segítségével szedd le a tetejéről a zsírt. Egy szűrőt bélelj ki valamilyen textíliával, például textilpelenkával vagy gézlappal, és ezen keresztül szűrd át a levest. Így lesz a legtisztább. Még kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés sót.

Télen a tartalmas, sűrű lencseleves is jólesik.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük