Égeti a kalóriát, erősíti az izmokat: 8 hatékony kézi súlyzós gyakorlat otthonra

A kézi súlyzós edzésekkel hatékonyan lehet égetni a kalóriákat és erősíteni az izomzatot.

GettyImages-1128408903
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egykezes súlyzók a legtöbb nagyobb boltban fellehető sporteszközök, könnyen, jó árban beszerezhetőek, így sokan választják ezeket az otthoni edzésekre.

Nagy előnyük, hogy nehéz velük csalni, mert egykezes súlyzók esetén a test mindkét oldalának egyénileg kell dolgoznia, egyenletesen erősödnek meg. Saját testsúlyos edzéseknél akarva-akaratlan megtörténhet, hogy az erősebbik oldalt jobban terheli az ember.

A súlyzós edzések előnyei

A kézi súlyzós edzések számos előnnyel bírnak. Már magának a súlyoknak a tartása is erőkifejtéssel jár, megdolgoztatják a mélyebb, stabilizáló izmokat is. De nemcsak az izmokat, hanem a csontozatot, sőt a vérereket is erősíti, emellett felpörgeti az anyagcserét. Ahogy épülnek az izmok, úgy gyorsul a metabolizmus, ez a hatás pedig az edzések utáni 72 órában is fennáll, ezt hívják utóégetésnek, amikor a szervezet nyugalmi állapotban is pluszkalóriákat éget el. A bőr alatti zsírszövetek mellett a zsigeri zsírok arányát is csökkenti. Ettől függetlenül komoly sérüléseket lehet szerezni súlyzós edzések közben, hogyha valaki nem megfelelő testtartással végzi a gyakorlatokat. A húzódások elkerülése érdekében mindenképpen érdemes előtte bemelegíteni, utána pedig lenyújtani. Az alább látható mozdulatsorokkal az egész testet átmozgathatod, kezdők 3 kilós, haladók 5-10 kilós súlyokkal végezzék őket - de az ideális súlyzó méretéről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük