8 fotó nőkről, amin szembetűnő a különbség a kardio- és erősítő edzés között: előtte-utána képeken a változás

A kardio- és a súlyzós edzés közti különbséget mutatták meg ezek a nők képeik segítségével.

GettyImages-1329113364

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, hogyha fogyni szeretnének, kardioedzéseket végeznek, hiszen köztudottan hatékonyan lehet zsírt égetni velük, aminek az eredménye hamar meglátszik. A súlyzós, erősítő edzések háttérbe szorulnak, pedig azokkal is látványosan formálható az alak.

A kardiózás, mint a biciklizés, a HIIT-edzések, a futás, mind-mind gyors ütemű, intenzív mozgáson alapszanak, melynek során több száz kalóriát éget el a szervezet. Nem megfelelő táplálkozás mellett azonban a szükséges energiákat az izmokból nyeri ki, így ugyan a testtömeg egyre csökken, de vele arányosan az izomzat is. Ezzel szemben az erősítő gyakorlatok növelik az izmok tömegét, és fogyasztanak is.

Erősítő vagy kardioedzés?

Az erősítő gyakorlatok az utóégetés hatására akár több nappal később is megnövelik a nyugalmi kalóriaégetést, és a gyakorlatok végzése közben is zajlik a zsírégetés folyamata. Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb lenne a másiknál, szakértők szerint a leghatásosabb ötvözni a kettőt. Az alább látható nők képekkel demonstrálták, hogyan változott meg alakjuk, amikor az intenzív kardiózásról áttértek a vegyes gyakorlatokra, a különbség nagyon látványos.

Amyről az első kép még 2015-ben készült, eddigre már négygyermekes anyuka volt. Ebben az időszakban alakját rendszeres futással és biciklizéssel tartotta formában, emellett szigorúan számolta a kalóriákat. A jobb oldalon lévő kép már 2021-ben készült róla, ekkorra már a hatodik gyermeke is megszületett, a két fotón ugyanannyi a testtömege. A napi kalóriabevitele most már 2500 kalória, de nem csak ebben változtatott, hanem a kardiogyakorlatokat súlyzós edzésekkel egészítette ki.

Az ápolóként dolgozó Tanja egykor a kardiózás megszállottja volt, ennek köszönhette karcsú alakját. Később áttért erősítő gyakorlatokra is, rendszeresen jár konditerembe, ahol különböző sporteszközök segítségével súlyokat emel. Most már kirajzolódnak az izomtónusai, az eredményt és alakjának megváltozását pedig büszkén mutatta be a nő a közösségi oldalán.

- Szeretnél tónusos alakot? Akkor emeld fel a súlyzókat - írta a képe alá Robin, aki 2015-ben még HIIT és egyéb kardiogyakorlatokat végzett alakjának megőrzése érdekében. Elmondása szerint minden egyes edzés kimerítő volt számára, alig várta, hogy a végére érjen. A 2021-ben készült képén már 9 kilóval nehezebb, és sokkal erősebbnek érzi magát. Egyszerűen imádja, hogy a súlyzós edzéseknek hála ennyire megváltozott az alakja és a fizikuma, már sokkal nehezebben fárad el.

Jemma szerint a kardiózás és a súlyzózás egyaránt hasznos lehet. A kardioedzés fontos a szív-érrendszer egészsége érdekében, és hogy fitten tartson. Ugyanakkor a súlyzós gyakorlatok is lényegesek, mert támogatják a csontok egészségét, növelik az izomerőt, és segítenek a sérülések elkerülésében is. Megjegyezte, hogy bónuszként még szép tónusos is lesz az alak tőle. Eleinte nagyon sokat futott, a bal oldali fotót akkor kattintották róla, amikor befejezte az első maratoni futását. Négy éven keresztül rendszeresen járt futni, ám idővel erősödni is szeretett volna. Most már a futás mellett konditerembe is jár, hogy súlyzós edzéseket végezzen.

- Kardiózás és alultápláltság vs. rezisztenciaedzés és kiegyensúlyozott étrend - írta a képen szereplő nő az előtte-utána fotóihoz. Arra biztatta az embereket, hogy ne féljenek a súlyzós edzésektől, hiszen azok energiával töltik fel a testet. Állítása szerint a képek között mindössze hat hét telt el. Nagyon büszke magára, hogy a kitűzött célját sikerült elérnie. A rezisztenciaedzéseket kettlebellgyakorlatokkal egészítette ki, és a kardiózást is beillesztette edzéstervébe.

Jamie a második képen nagyjából 10 kilóval nehezebb, de ezek a pluszkilók mind az izomtömeg-növelő erősítő edzések hozadékai. Sokkal erősebbnek érzi magát, mint valaha. Láthatóan feneke is megemelkedett a gyakorlatoknak hála, és szebben kirajzolódik a hasizma is.

Öt év munkája látszik a két kép között. Nicole a bejegyzésében megemlítette, hogy már az első képen elégedett volt az alakjával, de a kalóriaszegény étkezés és az intenzív kardiózás miatt nem érezte jól magát a bőrében. Elmondása szerint korábban egyáltalán nem volt feneke, de amióta megváltoztatta étrendjét, odafigyel a megfelelő fehérjebevitelre, és erősítő gyakorlatokat végez, az a testrésze is sokkal formásabbá vált.

A fotókon szereplő nő az első kép készítésekor még csak két hónapja kezdett rendszeresen edzeni, ekkoriban nagyon keveset evett, és addig futott, amíg csak bírta a lába, emellett minden egyes nap egy órát töltött az elliptikus tréneren is. Mindenáron karcsúbb szeretett volna lenni, és azt hitte, erre az egyetlen út a kőkemény kardiózás. A jobb oldali kép már két évvel később készült, eddigre áttért a súlyzós gyakorlatokra, egy héten hat napot jár le a konditerembe edzeni. Rendszeresen eszik, nem hagy ki egy étkezést sem. Mindenkinek melegen ajánlja ezt a típusú életvitelt, és javasolja, hogy legalább egy hónapot áldozzanak rá az emberek, hogy kipróbálják.

8 alakformáló miniszalag-gyakorlat, ami nagy túlsúllyal is elvégezhető

A miniszalagok helyes használatával az egész testet átmozgató, mégis kíméletes gyakorlatsort lehet megalkotni.

(Cikken belüli képek forrása: Instagram, ajánlókép forrása:  absbyamy / Instagram,  borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük