Gyors reggeli-, és vacsoraötletet kínálnak a kenyerek, és mindenki tudja, milyen nehéz ellenállni egy jól megpakolt szendvicsnek. Nem könnyű megtalálni a tökéletes helyettesítőjét, pláne azoknak, akik szénhidrátcsökkentett diétába vágtak.
De nincs minden veszve, szerencsére már többfajta kenyérpótló közül válogathatsz, némelyiket akár otthon is elkészítheted. Ezeket ugyanúgy fogyaszthatod feltétekkel, eheted a levesek vagy főzelékek mellé.
Rostban gazdag kenyéralternatívák
Az élelmi rostok megfelelő bevitelére nem csak fogyókúra alatt érdemes figyelni, hiszen olyan krónikus betegségek előzhetőek meg segítségükkel, mint a vastag- és végbélrák, a cukorbetegség és a különböző szív-érrendszeri megbetegedések. Támogatják az emésztést, késleltetik a cukor felszívódását, ami miatt teltségérzetet okoznak, és stabilizálják a vércukorszintet is. Túlsúly esetén is bizonyítottan felgyorsítják a fogyás folyamatát, serkentik az emésztést. A szénhidrát az üzemanyaga a szervezetnek, de egyáltalán nem mindegy, milyen formában és mennyiségben viszed be. A kenyér, főleg a fehér kenyér szinte alig tartalmaz a jótékony tápanyagból, fogyókúra alatt érdemes valamelyik alternatívát előnyben részesíteni.

A kréker az egyik legjobb helyettesítő. Az alapja egy őrlemény, egyik verzióját úgy készítheted el, hogy két csésze két napig csíráztatott hajdinát, olívaolajat, egy cukkinit, egy hagymát, fűszereket és fél csésze lenmagot vagy chiamagot összeturmixolsz. A masszát oszlasd szét a tepsin, a sütőt állítsd be a legalacsonyabb hőfokra, és 3-4 órán keresztül hagyd aszalódni. A hajdina nem tartalmaz glutént, viszont igazi rostforrás, és tele van vitaminokkal is.

Krékert akár
répából is süthetsz, ami köztudottan rostban gazdag, és emészthető szénhidrátokban szegény zöldség, igazi béltisztítóként is emlegetik. Anyagcsere-serkentő hatóanyagairól híres zeller, meg egy kis lenmag kell ahhoz, hogy elkészüljön a diétás kenyérke.

Szintén répa felhasználása szükségeltetik a ropogós
hagymakenyérhez, a különbség abban rejlik, hogy ebben a változatban a hagyma dominál. Sok bélműködést támogató magot tartalmaz, és csillapítja a kenyér utáni sóvárgást.

Karfiolból is helyes, mandulaliszttel készült
kenyérlepényeket lehet rittyenteni. Kevés kalóriát tartalmaz, rostokban bővelkedik, akár köretként is megállja a helyét.
Fotó: I_rinka / Getty Images Hungary

Brokkoliból is hasonlóképpen készíthetsz kenyeret, mint a répából vagy a hajdinából, a lepényeket sokoldalúan felhasználhatod, tökéletes diétás
pizzaalapként is szolgálhatnak, de gyakorlatilag bármilyen feltéttel fogyaszthatod. Alacsony szénhidráttartalmú, és tele van C-vitaminnal, ami
bizonyítottan elősegíti a fogyási folyamatokat.

A tortilla az egyik aduász kenyérpótló, a teljes kiőrlésű változata értékes élelmi rostokkal teli, és fele annyi szénhidrátot tartalmaz, mint a sima fehér kenyér.
Csirkével megtöltve még ebéd gyanánt is kitűnő, de bármilyen feltétet használhatsz, akár omega-3 zsírsavban bővelkedő avokádót is rászelhetsz, felkockázott paprikával és csírával megszórva mennyei fogás.
Fotó: ClassicStock / Getty Images Hungary

A teljes kiőrlésű vagy rozsos extrudált kenyér szintén magas rosttartalommal bír, és kevesebb szénhidrátot viszel be fogyasztásával. Akár szendvicseket is készíthetsz felhasználásával, vagy levesekbe kruton gyanánt is beletördelhetsz 1-2 darabot.

A rozslisztből készült wasa kenyér is kiváló választás, állagát tekintve ez az egyik legjobb variáció. Szezámmagot is tartalmaz, mely
bizonyítottan elősegíti a fogyási folyamatokat, igazi rostforrás.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)