A hűvös idő beköszönte menetrendszerűen hozza magával a megfázást, náthát, influenzát: ilyenkor az ember különösen ki van téve a baktériumok és vírusok támadásának. Az egészséges életmód komoly szerepet játszik ezek elkerülésében, bizonyos ételek pedig segíthetnek abban, hogy a szervezet felkészültebben léphessen fel a betegségek ellen. Érdemes gyakrabban felkeresni a zöldségest, piacot, ahol remek és ízletes vitaminforrásokat találhat az ember. A test védekezőrendszere hálás lesz a törődésért.
Az erős immunrendszer segít az egészség megőrzésében. Szervekből, sejtekből, szövetekből és fehérjékből áll, amelyek együtt küzdenek meg a szervezetet fenyegető patogénekkel, baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal vagy idegentestekkel. Amikor a test ilyen behatással találkozik, immunválasz keletkezik, a védekezőrendszer antitesteket bocsát ki, amelyek a kórokozók antigénjeihez kapcsolódva elpusztítják azokat.
Ételek az immunrendszer támogatásáért
Az immunrendszer támogatása szempontjából a rendszeres és alapos kézmosás, a fizikai aktivitás, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, a stressz minimalizálása, a káros szenvedélyek elhagyása mind sokat nyomhatnak a latban. Mindezek mellett pedig a természet patikájában érdemes nézelődni, az ott fellelhető élelmiszerek erősíthetik az immunválaszt. Immunerősítő ételeket mutatunk.

A kellemes ízű kaliforniai paprika rendkívül jó C-vitamin-forrás, ami nagyon fontos a megfázás elleni harcban. A piros, érett változat béta-karotinban gazdag, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, így segít a szemek és a bőr egészségének megőrzésében is.

A brokkoli számtalan módon elkészíthető. Párolva vagy nyersen marad meg a legtöbb értékes tulajdonsága. Tele van rostokkal, antioxidánsokkal, A-, C- és E-vitaminnal: az egyik legegészségesebb zöldség, ami a tányérodra kerülhet.
Fotó: ineskoleva / Getty Images Hungary

A fokhagyma jellegzetes ízét és illatát szerves kénvegyületei adják, ezeknek tulajdonítják, hogy antibakteriális és gombaellenes hatással bír. Allicintartalmának köszönhetően felveszi a harcot a felső légúti megbetegedésekkel szemben.
Fotó: chrisboy2004 / Getty Images Hungary

A gyömbér nagy segítség lehet torokfájás és egyéb, gyulladással járó megbetegedések esetén, mivel gyulladáscsökkentő hatású. Gyomornyugtató, hányingercsillapító tulajdonságáról is beszámoltak. Változatosan használható fel, édességekben, különlegesebb fogások ízesítőjeként és teaként is finom.
Fotó: letty17 / Getty Images Hungary

A vörös káposzta antioxidánsokban, C-vitaminban, karotinoidokban és flavonoidokban gazdag. Segíthet a szív egészségének megőrzésében, a daganatos megbetegedések elleni védekezésben és a szervezetben jelentkező gyulladások legyőzésében.
Fotó: Michelle Garrett / Getty Images Hungary

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen az egészséges bélflóra. A
probiotikus hatású élelmiszerek, például a kefir, az élőflórás joghurt vagy az erjesztett ételek, így a savanyú káposzta fogyasztása támogatja az emésztőrendszer, a belek működését.

Amennyiben a bélflóra egyensúlya felborult, például antibiotikumkúra, egyoldalú táplálkozás vagy fertőzés következtében, a probiotikumok mellett a
prebiotikumok is segíthetnek a helyreállításban. Ezek olyan, nem emészthető összetevők, amelyek a hagymafélékben, zabfélékben és a hüvelyesekben találhatók meg többek között.

Amikor a megfázás megelőzéséről van szó, az E-vitamin általában a C-vitamin után kullog, ugyanakkor fontos az egészséges immunműködéshez. Zsíroldékony, tehát felszívódásához zsírokra van szükség. Az olajos magvak, mint a mandula, egyszerre tartalmaznak E-vitamint és egészséges zsírokat is. Magnéziumtartalma miatt segíthet a stresszkezelésben is.
Fotó: Xu Xiaolin / Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)