Gyenge immunrendszerre utal a gyakori megbetegedés: gyulladás is állhat a hátterében
Sokak számára a hűvösebb napokkal együtt megérkezett a náthaszezon is. Ez gyenge immunrendszerre utalhat, néhány tanácsot érdemes betartani.

Gyenge immunrendszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősztől nyárig szinte egyik betegség követi a másikat, ha van valamilyen fertőzés a közelükben, a gyenge immunrendszerűek azt biztosan elkapják.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa beszél arról, mit érdemes tenni gyakori megbetegedés esetén.

Fertőzésre való hajlam

Ha valaki a környezetében élőknél jelentősen gyakrabban kap el – sok esetben akár súlyosabb és nehezebben is kezelhető - fertőzést, arra rendszerint azt mondják, hogy gyenge az immunrendszere.

Ilyen esetben a gyakori fertőzések mellett rendszerint az általános közérzete, egészségi állapota sem megfelelő, egyéb tünet, betegség is fennállhat az érintetteknél: például autoimmun rendellenességek, a szervezetben jelen lévő gyulladásra utaló magas CRP-szint, vagy egyéb vérkép eltérések - például vérszegénység -, gyakori emésztési problémák - étvágytalanság, hasmenés, hasfájás, puffadás - csecsemők és gyermekek esetében a fejlődés elmaradása. A fertőzésre való fokozott hajlam hátterében tehát rendszerint megtalálható valamilyen egyéb ok is.

gyenge immunrendszer, hasfájás
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni gyakori megbetegedés ellen?

Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, sok esetben már egy gyors vérvizsgálat is sokat elárulhat a kiváltó okokról. A tünetek függvényében egyéb vizsgálatokra is szükség lehet, ezek eredményét a kezelőorvos mindig a panaszainkkal összefüggésben értékeli.

- Az esetek kisebb részében áll immunbetegség a háttérben, ilyen irányban azonban érdemes szűrővizsgálatokat végeztetni. Ezeknek a betegségeknek némelyike olyan enyhe tüneteket okoz, hogy az érintettek évekig nem is ismerik fel, vagy épp a gyakori fertőzések irányítják csak rá a figyelmet. 

- Emellett fül-orr-gégész véleményének kérése, olykor az orrmelléküregek megítélésére készült képalkotó vizsgálat (pl. CT vizsgálat) is segíthet egy esetleges hajlamosító anatómiai ok felismerésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tanácsok a megelőzéshez

  • Az egészségi állapot megőrzése, a fertőzések elkerülése érdekében nagyon fontos a rendszeres és alapos kézmosás. Étkezések előtt mindig, de orrfújás, köhögés után, mosdó használatot követően is, kisgyermek pelenkacseréje után, szemeteszsák lecipelését követően, vagy hazaérkezéskor minden alkalommal.
  • Fontos, hogy az ételeket és italokat nem szabad másokkal megosztani, épp ezért kerülendő a közös pohár és evőeszköz használata is.
  • Érdemes kerülni a beteg ismerősök látogatását, igyekezni kell csökkenteni a fertőzések kockázatát.
  • Az olyan időszakokban, amikor fokozott a kórokozók terjedésének kockázata, rendszeresen fertőtleníteni kell a gyakran használt eszközöket a lakásban. Kritikus pont például a távirányító és a kilincsek is.
  • Ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! Segíthetnek csökkenteni egyes betegségek kockázatát, de gyakori megbetegedések esetén különösen fontos a megfelelő időzítés, védőoltás lázas állapotban, akut betegség ideje alatt nem adható.
védőoltás
Fotó: Angelafoto / Getty Images Hungary
  • A kialvatlanság és a krónikus stressz bizonyítottan csökkenti a védekezőképességet a betegségekkel szemben. Felnőttek esetében átlagosan napi 7 óra alvás javasolt. Elalvási problémák, vagy gyakori éjszaki felriadások, krónikus nappali fáradtság esetén érdemes alvásspecialista segítségét kérni. A stressz csökkentésében életvezetési tanácsadó tud segíteni, de jótékony a masszázs, a jóga, a hobbi és a rendszeres sport.
  • A rendszeres testmozgás tehát fontos, de lényeges a személyre szabott edzésterv. Mozgásterapeuta az esetleg meglévő betegségek mellett is biztonsággal végezhető mozgásformát és rendszerességet tud javasolni. A túl intenzív, gyakori vagy megerőltető edzés például még fáradékonyságot okozhat, nem támogatja az egyébként is legyengült immunrendszert. 
  • Az egészséges táplálkozás mellett annak, aki gyakran betegeskedik, érdemes figyelmet fordítani a vitaminpótlásra is. Azonban jóval eredményesebb lehet az esetleges hiányállapotok kezelésében, orvosi ellenőrzés mellett szedni a készítményeket. Alacsony D-vitamin-szint is lehet okozója a gyakori betegségeknek, ilyenkor vérvizsgálatot követően, egyéni dózisban szükséges pótolni, de a személyre szabott adagolás például vashiány esetén is lényeges. 
  • Egyes, légúti fertőzést okozó, de már elölt baktériumokból kapható olyan készítmény, melynek alkalmazása a felső légutakat hasonlóan immunizálja, mint egy oltás, adásuk rendre veszélytelen, de hasznos lehet. Előtte azonban szakember véleményének a megkérdezésére van szükség.

10 immunerősítő tea, amiből igyál naponta: megelőzheted velük a náthát és a torokgyulladást

Immunerősítő hatóanyagaiknak köszönhetően néhány növényt tél előtt fontos beszerezni, és minél gyakrabban fogyasztani.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük