Bíbortetűt tesznek a népszerű ételbe: 10 élelmiszer, amiről nem is hinnéd, mi van benne

Természetes eredetűek, de nagyon bizarr mindegyik.

Bizarr adalékanyagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki nem sajnálja az idejét és az energiáját a tudatos vásárlásra, sokáig elidőzhet a polcokról levett ételek és italok csomagolását böngészve. Ha azt látod, hogy a megvásárolt áruban természetes adalékanyagok találhatók csak, még jócskán érhetnek meglepetések.

Bár az eredetük természetes vagy természetazonos, tehát kémiailag teljesen megegyező tulajdonságokkal bírnak, mint természetben fellelhető párjuk, a következő néhány összetevőt te is nagyon bizarrnak találod majd.

Tetű a joghurtban, hódzsír a jégkrémben

Az már csak kimondva tűnik furcsának, hogy tulajdonképpen állati csontokból készíted el a szülinapokra a legfinomabb tortazselét, de, hogy egyes ízletes ételeket bíbortetvek színeznek be, és hódzsír teszi még illatosabbá őket, szinte elképzelhetetlen. Pedig meglepően nagy hagyományokra tekintenek vissza ezek a bizarr összetevők.

A porított bíbortetveket joghurtokban, cukorkákban és üdítőkben is felhasználják az élénkpiros árnyalat eléréséhez kosnil vagy kárminsav néven, viszont mesterséges társaikkal ellentétben káros hatásuk sincs.
A lakktetű váladékát bevonóanyagként használják a cukorkákon és a kapszulákon: az anyag fényes felületet eredményez, és ehető, ha nem is túl gusztusos.
A kasztóreumot, vagyis a hódzsírt az állat halála után nemi mirigyeiből nyerik ki a végbelén keresztül: illatanyagként, valamint az epres és a vaníliás ízek erősítésére használják például joghurtokban és kekszekben.
A zselatint talán senkinek nem kell bemutatni: a sertés- vagy marhacsontból származó anyag kedvelt zselésítő szer az élelmiszeriparban.
Az L-cisztein a tartós kenyerek gyakori állagjavító és fényesítőszere: alapja lehet a madarak, főleg kacsák tolla és az állati szőr, legolcsóbb forrása mégis az emberi haj.
A vénákból, csontból, bőrből kinyert kollagénből nemcsak zselé készül, de ez a fagylaltok habosító alapanyaga is. A fagyikban továbbá az állati zsírból kinyert dekánsav is fontos ízesítőanyag.
Nem gusztustalan, de furcsa tény az is, hogy az ananászból kinyert bromelin nevű enzimet a húsiparban hasznosítják. Ezen felül papajából és fügéből kivont enzimeket is használnak.
A gumi név nem véletlen: a latex nemcsak a befőttes gumik alapanyaga, de a rágókból is kihagyhatatlan.
Az isinglass nevű összetevőt a sörgyártásban az ital lágyítására használják. Bármilyen furcsa, ez az anyag a halak úszóhólyagjából készül.
A rozmaring nemcsak fűszer, de a magas zsírtartalmú ételek, például chipsek fontos összetevője is az élelmiszeriparban, hiszen védi őket az avasodástól.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük