Kevesen tudják, de ez az anyag is táplálja a rákot: komoly egészségügyi kockázatot rejt
Egy új kutatás szerint a feldolgozott élelmiszerek egyik összetevője is hozzájárulhat a daganatok növekedéséhez.
Egy friss kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a fruktóz, amely egy természetesen előforduló cukorfajta, nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat bizonyos daganatok növekedéséhez. A legújabb vizsgálatok szerint a magas fruktóztartalmú ételek, azon belül is az iparilag előállított élelmiszerek, komoly egészségügyi kockázatot rejthetnek.
A fruktóz és a rák kapcsolata
A fruktóz természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben, ezeket fogyasztva nem káros az egészségre – hacsak nem küzd valaki fruktózfelszívódási zavarral. A probléma akkor kezdődik, amikor a fruktóz feldolgozott élelmiszerekbe kerül például kukoricaszirup formájában.
A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fruktóz fogyasztása állatkísérletek során elősegítette a melanoma, emlő- és méhnyakrákdaganatok növekedését. Dr. Gary Patti, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a daganatos sejtek, hasonlóan a glükózhoz, hasznosítják a fruktózt is, amely túlzott mennyiségben zsírként raktározódik el a májban. Ez a folyamat olyan lipidek keletkezéséhez vezet, amelyek elősegítik a daganatok sejtjeinek osztódását és növekedését. Ezek a lipidek, például a lizofoszfatidilkolinok (LPC-k), kedvező feltételeket teremtenek a tumor növekedéséhez.
A szakértők figyelmeztetnek, hiszen az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amelyek jelentős mennyiségű fruktózt tartalmaznak. Ez különösen aggasztó annak fényében, hogy egyre több fiatalnál diagnosztizálnak olyan daganatokat, mint például a vastagbélrák, amelynek kialakulását szintén összefüggésbe hozták a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával. A máj elzsírosodásához is vezethet, erről korábban írtunk.
A táplálkozási szakértők szerint a legegyszerűbb módja a fruktózfogyasztás mérséklésének, ha a csomagolt, feldolgozott élelmiszereket kerüli az ember, és előnyben részesíti a friss gyümölcsöket és zöldségeket. Bár a fruktóz ezekben is jelen van, a bennük lévő rostok, vitaminok és ásványi anyagok miatt a szervezet sokkal hatékonyabban dolgozza fel.
Anyámtól a modellekig - Mit tudtam meg a nőkről életem első 50 évében?
Kajdi Csaba influenszer, saját élményeiből és tapasztalataiból kiindulva osztja meg gondolatait a női szerepek alakulásáról, az anyai minták hatásáról és arról, hogy hogyan határoznak meg minket. A Femina Klub januári előadásán körbejárjuk, hogyan befolyásolják a női szépségideálok és elvárások a nők önképét és döntéseit. Milyen női minták segítik vagy éppen gátolják az önmegvalósítást?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. február 19. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A címkék alapos ellenőrzése is segíthet. Sok élelmiszer gyártója olyan cukorhelyettesítőket használ, amelyek szintén nagy mennyiségben tartalmazhatnak fruktózt. Az egyensúly megtartása érdekében célszerű a természetes alapanyagokra és a mértékletességre helyezni a hangsúlyt.
A jelenlegi tanulmányok állatkísérleteken alapulnak, így további klinikai vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogyan befolyásolja a fruktóz az emberi rák kialakulását és növekedését.
Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak nagyon egészségtelen, hanem még erősen hizlaló is.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- feldolgozott élelmiszer
- káros ételek
Nem minden feldolgozott étel gyilkos a szívre nézve: ezeket nyugodtan fogyaszthatod a dietetikus szerint
- táplálkozás
- egészségtelen