Milyen típusú a fejfájásod?
Ez áll a hátterében
Féloldali lüktető, vagy tompa, kisugárzó fájdalmat érzel? A fejfájás sokféle lehet – ennek megfelelően pedig a háttérben meghúzódó ok is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejfájás lényegében civilizációs ártalom. A legtöbb esetben a mozgásszegény életmód vagy a környezetszennyezés váltja ki. Sok fajtája létezik: szúrhat, nyilallhat, lüktethet, de akár hasogathat is. És gyakran nem a pirula a legjobb megoldás ellene.

Múló fájdalmak kezelése

Ha egész nap a számítógép előtt ülsz, keveset mozogsz, könnyen megeshet, hogy a fejfájás életed részévé válik. Tovább ronthatja a helyzetet a rossz levegő, a dohányzás, illetve egy esetleges fertőzés. Az ilyen körülmények között jelentkező fájdalom tulajdonképpen csak múló fejfájás, ám könnyen válhat rendszeressé, ha nem változtatsz életmódodon.

Nem az a megoldás, ha napi rendszerességgel szeded a fájdalomcsillapítókat. Szervezeted ugyanis hozzászokik a pirulákhoz, és igényelni fogja őket. Az ilyen típusú fejfájás viszonylag könnyen elmulasztható. Próbáld a stresszhelyzeteket – amennyire csak lehet – elkerülni, fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, és szakíts időt némi testmozgásra.

Tenziós fejfájás ellen

A fejfájástípusok között igen gyakori a tenziós fejfájás – szinte mindenkivel előfordul élete során. Többnyire kétoldali nyomó, feszítő jellegű fájdalom formájában jelentkezik – homlok-, illetve tarkótájon. A fájdalom fél órától akár egy hétig is eltarthat, ráadásul előfordulhat, hogy a kínzó érzés kisugárzik a válladba is.

A tenziós fejfájás kialakulhat hosszan tartó érzelmi megterhelés hatására, de előfordul, hogy a tartós ülőmunka és a mozgásszegény életmód áll a háttérben. Épp ezért a fejfájás ezen típusánál is ajánlott a rendszeres testmozgás, valamint fontos, hogy megtanuld levezetni a stresszt. Jó módszer lehet a jóga.

A migrén orvoslása

A migrén némileg különbözik a fejfájástól, illetve annál sokkal súlyosabb. Ez a probléma a felnőtt lakosság körülbelül 10%-át érinti. A migrén jellemző tünete a féloldali, erős, lüktető fájdalom, mely különböző fények, illetve hang hatására súlyosbodhat. A kellemetlen tünetek megjelenését egy úgynevezett aura – bevezető tünet – előzheti meg. Ennek során szédülés, hányinger vagy végtagzsibbadás hívja fel a beteg figyelmét a migrénes roham bekövetkezésére.

A napjainkban legelterjedtebb nézetek szerint a migrén kialakulásának oka az agyi erek hirtelen szűkülete, illetve az azt követő kitágulása. A probléma kialakulásában nagy szerepe van a hormonoknak – különösen az ösztrogénnek. Ennek következtében pedig a migrénes rohamok gyakrabban alakulnak ki a menstruáció környékén, illetve fogamzásgátló tablettát szedő nők körében. De a betegséget kiválthatja a stressz, illetve a genetikai háttér is ismert. Ha migrénes panaszokkal küzdesz, valószínűleg nem kerülheted el a gyógyszeres kezelést, de azért kipróbálhatsz néhány hasznos tippet a stressz ellen.

Ha a fejfájás csak tünet

Könnyen előfordulhat, hogy a fejfájás nem pusztán önmagáért van, hanem valamilyen komolyabb betegség tüneteként tér vissza újra és újra az életedbe. Rengeteg betegség okozhat fejfájást, épp ezért nem szabad félvállról venni a problémát.

Háttérbetegségek

  • Szembetegség.
  • Arcüreggyulladás.
  • Vérnyomás-ingadozás.
  • Pajzsmirigyproblémák.
  • Agyhártyagyulladás.
  • Agyvelőgyulladás.

Ezeken a betegségeken kívül azonban még számos egyéb probléma is lehet a kiváltó ok. Épp ezért, ha korábban nem voltál fejfájós, ám egyszer csak gyanús, kellemetlen tüneteket tapasztalsz, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulnod. A betegség kivizsgálásában sokat segít, ha fejfájásnaplót vezetsz.

Írd össze, milyen napszakban, milyen gyakran tör rád a fejfájás. Valamint arra is érdemes odafigyelned, hogy esetleg milyen ételek, italok váltják ki a kellemetlen tüneteket. Mindez segítheti a pontosabb orvosi kivizsgálást.

OLVASD EL EZT IS!

fejfajas monitor
  • fejfájás
  • tünetek és betegségek

3 rejtett probléma a gyakori fejfájás mögött

Ezt is szeretjük