Felerősítik a gyulladást: 10 hétköznapi étel, amit kerülj betegség esetén

Néhány táplálék bizonyítottan fokozza a krónikus fájdalmat, ezért jobb kerülni őket, ha fennáll a baj.

Fájdalom esetén kerülendő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy-egy betegség során a napokig, hetekig vagy akár hónapokig fennálló, krónikus fájdalom az élet minden területére kihat. Sokan ezt fájdalomcsillapító pirulákkal próbálják orvosolni, ami viszont csak a tüneteket enyhíti, valódi megkönnyebbülést nem hoz.

Számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy a diétával mennyire lehet csökkenteni a krónikus fájdalmakat, a tanulmányok pedig sorra beszámolnak arról, hogy egyes élelmiszerek képesek tovább erősíteni a gyulladásos eredetű fájdalmat.

Fájdalmat fokozó élelmiszerek

A gyulladás egyfajta immunválasz a szervezetet ért sérülésre vagy fertőzésre, ha viszont az nem képes hatástalanítani a problémát kiváltó okot, a folyamat krónikussá válhat. Mivel az immunsejtek 70%-a az emésztőrendszerben található, az étkezés közvetlen hatással van a gyulladásos reakció közvetítésére. 

A következő tíz étel és ital bizonyítottan növeli a fájdalomérzetet a testben ilyen eredetű betegségek esetén. Mivel akad köztük olyan is, ami egészséges, akinél nem áll fenn a probléma, többségükről szükségtelen lemondania.

Sok érv szól a tejtermékek ellen és mellett, de bizonyították, hogy az emberek 75%-a laktózintoleráns lesz felnőttkorban. Egy kutatás szerint elhagyásuk az ízületi gyulladásos betegek fájdalmait is csillapítja.
A cukrot számos betegséggel összefüggésbe hozták már. Egy kutatás szerint a bél mikrobiomját is befolyásolja, növeli az áteresztőképességét, gyengíti az immunrendszert, és fokozza a fájdalmat.
A gluténmentes diétára nincs szüksége az egészséges szervezetnek. Intolerancia esetén viszont a glutén bizonyítottan súlyos problémát okozhat, ami erős fájdalommal jár a bélrendszerben is.
A hús fontos tápanyagokat pótol a szervezetben, a nagy mennyiségű vörös és feldolgozott hús gyulladást fokozó hatására viszont kutatások is rámutattak. Purintartalmuk miatt a köszvényes fájdalmat is növelik.
A nem fermentált szójatermékeket sem ajánlják fájdalmas bélpanaszok esetén, mivel azok fitinsav- és lektintartalma ronthatja a tápanyagok felszívódását, és irritálhatja a bélfalat.
A feldolgozott készételek közkedveltek, ám a kutatók ezeket is ludasnak találták a fájdalmakban. Különösen transzzsírtartalmuk és adalékanyagaik miatt tartják kerülendőnek őket ízületi gyulladás és bélbetegség esetén.
Az omega-6 és az omega-3-zsírsav kívánatos aránya 2:1, ez a modern étrendben a 20:1 arányt is elérheti. A különbség összefügghet a gyulladással és az ízületi fájdalommal, ilyenkor a növényi olajokkal is óvatosan kell bánni.
Az alkoholfogyasztás bizonyítottan fokozza a gyulladást, és erősebbé teheti a fájdalmakat, többek között a gyulladásos bélbetegség esetén.
A csucsorfélék, így a burgonya, a paradicsom vagy a padlizsán tápláló zöldségek az ember számára. Ízületi és izomfájdalmak esetén viszont javasolt mérsékelni a fogyasztásukat.
A kávénak kis mértékben számos egészségügyi előnye van, de maradni kell a napi egy-két csészénél, különösen fejfájósoknak: kutatások szerint a nagy adag koffein migrén esetén csak tetézi a bajt.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük