Felerősítik a gyulladást: 10 hétköznapi étel, amit kerülj betegség esetén

Néhány táplálék bizonyítottan fokozza a krónikus fájdalmat, ezért jobb kerülni őket, ha fennáll a baj.

Fájdalom esetén kerülendő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy-egy betegség során a napokig, hetekig vagy akár hónapokig fennálló, krónikus fájdalom az élet minden területére kihat. Sokan ezt fájdalomcsillapító pirulákkal próbálják orvosolni, ami viszont csak a tüneteket enyhíti, valódi megkönnyebbülést nem hoz.

Számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy a diétával mennyire lehet csökkenteni a krónikus fájdalmakat, a tanulmányok pedig sorra beszámolnak arról, hogy egyes élelmiszerek képesek tovább erősíteni a gyulladásos eredetű fájdalmat.

Fájdalmat fokozó élelmiszerek

A gyulladás egyfajta immunválasz a szervezetet ért sérülésre vagy fertőzésre, ha viszont az nem képes hatástalanítani a problémát kiváltó okot, a folyamat krónikussá válhat. Mivel az immunsejtek 70%-a az emésztőrendszerben található, az étkezés közvetlen hatással van a gyulladásos reakció közvetítésére. 

A következő tíz étel és ital bizonyítottan növeli a fájdalomérzetet a testben ilyen eredetű betegségek esetén. Mivel akad köztük olyan is, ami egészséges, akinél nem áll fenn a probléma, többségükről szükségtelen lemondania.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük