A magyarok nagy része nagyon furcsákat gondol az egészségéről

Egyetértesz velük?

Te vajon az átlagba tartozol, vagy élesen kilógsz?

Egészségtudatossági index
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Tízes skálán mérve a magyarok átlagosan hét pontra értékelik saját egészségüket, derül ki a Pfizer átfogó felméréséből. Az egészségtudatossági index adatai szerint a lakosság 76%-a érzi úgy, hogy többnyire egészségtudatosan él, de teljes mértékben elégedettnek csak minden tizedik ember mondja magát. Az eredmény igencsak meglepő, és a valóságot nem feltétlenül tükrözi, annak fényében például, mennyien nem járnak szűrővizsgálatra, és hányan tudhatnak a magukénak olyan rossz szokást, mely súlyosan kockáztatja az egészséget.

Aggasztó azonban a magyar lakosság hozzáállása a szűrővizsgálatokhoz. Az elmúlt egy év során a felnőtt népesség 42%-a nem vett részt semmilyen szűrővizsgálaton. Az egyes fontosabb, alapvető vizsgálatokat pedig negyedük-harmaduk még soha nem végeztette el.

Drámai dohányzási és alkoholfogyasztási adatok

Jelenleg a 18 éves és idősebb népesség egyharmada dohányzik, leginkább a középkorúak, legkevésbé a 60 fölöttiek. Azok között, akik dohányoznak, a legtöbben fél-egy doboz cigarettát szívnak el naponta. Az alkoholfogyasztás gyakorisága tekintetében igen jelentősek a társadalmi különbségek.

Gyakrabban isznak a nőknél a férfiak, a legidősebbeknél a legfiatalabbak, és kiemelkedően magas az alkoholfogyasztás Budapesten. A felnőtt népesség mintegy harmada fogyaszt viszonylag nagy gyakorisággal szénsavas üdítőitalokat.

Nagyobb részvételre lenne szükség a szűrővizsgálatokon

Tíz magyarból nagyjából hat állítja, hogy részt vett valamilyen szűrővizsgálaton az elmúlt évben, a megkérdezettek fele az elmúlt 6-12 hónapban. A nők esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, közülük csak minden harmadik hagyta ki a szűréseket.

A konkrét vizsgálattípusokra kérdezve szembetűnő, hogy a felnőtt népesség negyede-harmada szinte soha nem végez vagy végeztet el magán alapvető vizsgálatokat. A legtöbben még a vérnyomásukról tájékozódnak viszonylag rendszeresen, legalacsonyabb azonban azok aránya, akik legalább évente megméretik a koleszterinszintjüket.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Stressz, túlsúly, alvási szokások

A magyar lakosság kétötöde tartja magát túlhajszoltnak. Leginkább túlhajszoltak a 40-49 közöttiek. A legidősebbek stresszelnek a leginkább. A korosztály 72%-a éli meg stresszesnek a mindennapokat, míg a teljes népesség körében csak minden második válaszadóra igaz ez.

A magyar társadalom mintegy kétharmada elégedett a saját testsúlyával. A férfiak még inkább, mint a nők, és a fiatalabbak jobban, mint az idősebbek. A magyarok háromötöde hat-nyolc órát alszik egy átlagos napon. A felnőtt népesség átlagosan körülbelül hetente három órát tölt testmozgással. A különféle mozgásformák közül a séta, a kerékpározás és a futás vagy a kocogás a legnépszerűbbek.

5 dolog, amiről a legtöbb ember hazudik az orvosának: nagyon-nagyon rossz ötlet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Rengetegen terveznek életmódváltást

A táplálkozási szokásaikat fehérjedúsnak, illetve zöldségben, gyümölcsben gazdagnak ítélték a legtöbben. A felnőttek 12%-a tart valamilyen diétát. 7% orvosi javaslatra, 5% kizárólag önkéntesen táplálkozik valamelyik diétás módszer szerint, 3% tart diétát mindkét megfontolásból.

A felnőtt népesség kétharmada tervez életmódváltást a közeljövőben. A legtöbben a stressz kerülését említették, de minden harmadik ember tervez több mozgást, részvételt szűrővizsgálatokon és hosszabb alvást.

Ezt is szeretjük