Számos kutatás bizonyította, hogy a mesterséges édesítőszerek egy része káros lehet az emberi szervezetre.
Legutóbb az aszpartámról derült ki, hogy növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Ezért érdemes odafigyelnünk arra, mivel helyettesítjük a finomított répa- vagy kristálycukrot.
Nyolc természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer
Fogyókúra közben vagy életmódváltáskor jobb megfontolni, milyen édesítőszert használsz az ételek és italok ízesítéséhez a kristálycukor helyett. A mesterséges édesítőszerek károsak lehetnek, más helyettesítőknek pedig - bár egészségesnek tűnnek - nagyon magas a kalóriatartalmuk. Ebben a cikkben nyolc olyan természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszert válogattunk össze, amit a diétád alatt is lelkifurdalás nélkül fogyaszthatsz cukor helyett.

A
sztívia egy természetes édesítőszer, amely a dél-amerikai Stevia rebaudiana cserje leveleiből származik. Ezt a növényi alapú édesítőszert két glikozidnak nevezett vegyületből - szteviozid és rebaudiosid A - lehet kivonni. Vegyületei nem tartalmaznak kalóriát, akár 450-szer édesebbek a cukornál, ízük viszont kissé eltér a hagyományos cukorétól.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A
méz egy sűrű, aranyszínű folyadék, amit a méhek állítanak elő. Tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint rengeteg növényi vegyületet, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak. A méz glikémiás indexe (GI) valamivel alacsonyabb, mint az asztali cukoré. Ha a méz mellett döntenél cukoralternatívaként, akkor érdemes vigyáznod vele, mivel magas a cukor- és kalóritartalma.
Fotó: Rapeepong Puttakumwong / Getty Images Hungary

A cukoralkoholok, más néven poliolok a szénhidrátok egy olyan típusa, amely természetes módon megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben. A cukoralternatívaként használt népszerű cukoralkoholok közé tartozik az
eritrit, a xilit és a maltit. Előnyük, hogy a szájban lévő baktériumok nem erjesztik őket, így nem károsítják a fogat úgy, mint a hagyományos cukor. Ráadásul lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaznak, és nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Az eritritol grammonként mindössze 0,2 kalóriát tartalmaz, míg a xilit 2,4 kalóriát grammonként.

Az allulóz, más néven D-allulóz egy monoszacharid (vagy cukor), amely természetes módon fordul elő bizonyos növényekben, többek között a búza leveleiben és a szárított gyümölcsökben. Édessége viszont csak 70 százaléka a hagyományos kristálycukorénak, és grammonként mindössze 0,2 kalóriát tartalmaz. Előnye, hogy sok más édesítőszerrel ellentétben az allulóz íze nagyon hasonlít a finomított cukoréhoz.
Fotó: R.Tsubin / Getty Images Hungary

A datolya a datolyapálma szárított gyümölcse. Ezek az édes, rágós gyümölcsök kiváló alternatívát jelentenek a finomított cukor helyett, és számos egészségügyi előnnyel járnak. Emellett jó tápanyagforrás, többek között rost, kálium, magnézium, mangán, B6-vitamin, karotionoid és polifenol antioxidánsok is találhatók benne. Egyesek a datolyából sűrű pasztát készítenek, amely 1:1 arányban helyettesítheti a finomított cukrot. Viszont magas kalóriatartalma ellenére sincs rossz hatással a vércukorszintre.

A cukor almaszósszal vagy más gyümölcspürével való helyettesítése kiváló módja a finomítottcukor-bevitel csökkentésének. A gyümölcsökben található tápanyagok számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. A banánpürében például folsav, magnézium, B6- és C-vitamin is található. Ha boltban vásárolt püréket használnál, ügyelj arra, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A yaconszirupot a Dél-Amerikában őshonos jakon növényből (Smallanthus sonchifolius) nyerik. Édes íze, sötét színe és sűrű állaga miatt némileg a melaszhoz hasonlítható. Gazdag frukto-oligoszacharidokban, egy olyan típusú cukormolekulában, amelyet a szervezet nem tud megemészteni. Mivel ezek a cukormolekulák megemésztetlenek, a yaconszirup a hagyományos cukor kalóriatartalmának egyharmadát, azaz grammonként körülbelül 1,3 kalóriát tartalmaz.
Fotó: marekuliasz / Getty Images Hungary

A szerzetesgyümölcs-kivonatot a Kínában őshonos Siraitia grosvenorii növényből nyerik, és annak ellenére, hogy 300-szor édesebb, mint a kristálycukor, nem tartalmaz kalóriát. Ez az édesség a mogrozidoknak nevezett vegyületekből, elsősorban a mogrozid V-ből származik. A szerzetes gyümölcs nem befolyásolja a vércukorszintet és segíti a fogyást.
Olvass tovább! Aggasztó hírek a legnépszerűbb édesítőszerrel kapcsolatban
A speciális diétát folytatók, fogyni vágyók és cukorbetegek a fehér cukrot általában édesítőszerekkel helyettesítik. Ezekről azonban már számos aggasztó kutatás látott napvilágot, most a nagy népszerűségnek örvendő eritrittel kapcsolatban született olyan vizsgálat, ami miatt a jövőben sokan megfontolhatják a használatát.
Aggasztó hírek a legnépszerűbb édesítőszerrel kapcsolatban: a szívroham és a vérrögképződés kockázatát is növelheti
A közkedvelt cukorpótló a nemrégiben közzétett kutatás szerint fokozhatja a szív- és érrendszeri események kockázatát.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció