A karalábé, Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes, egy keresztesvirágú zöldségnövény, tehát ugyanabba a családba tartozik, mint a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol. Akár nyersen, akár hőkezelve, sütve-főzve is fogyasztható.
Ázsiában és Európa-szerte, így Magyarországon is népszerű zöldség, a magyar gasztronómiában legtöbben leveszöldségként használják, pedig nagyon változatosan beépíthető az étrendbe.
Diétás ételek karalábéból
A karalábé kiváló forrása az oldható és az oldhatatlan rostoknak egyaránt, ennek köszönheti emésztést támogató és serkentő hatását, emellett elnyújtja a jóllakottságérzetet, és rosttartalmának hála még a napi bevitt kalóriamennyiséget is csökkentheti. Kálium- és magas víztartalma miatt természetes vízhajtóként is funkcionál, kihajtja a feleslegesen raktározott, pangó vizet a szervezetből. Kimagasló C-vitamin-tartalmának hála felgyorsítja a zsíroxidációt edzés közben, ezen hatását főleg akkor tudja kifejteni, hogyha nyersen kerül elfogyasztásra. Támogatja az anyagcsere működését is, gátolva ezzel a zsírraktározást. Számos áldásos tulajdonságáért érdemes minél gyakrabban fogyasztani ezt a gumót.

A
tárkonyos karalábéleves könnyed, kalóriaszegény előételként szolgálhat ebédkor, de napzáró vacsoraként is megállja a helyét. A finom, melengető leves tele van értékes tápanyagokkal és rostokkal, nem igényel sok alapanyagot, és viszonylag hamar el is készül.

A már korábban is emlegetett
húslevesből sem hiányozhat a karalábé. A zöldségekkel teli fogás szintén felkészítheti a gyomrot az ebédre, de vacsoraként is fogyaszthatod.

Igazi
gyomorgyógyító zöldségleves is készíthető ebből a gumós zöldségből, amiből akár egy tányér is eltelíthet. A benne lévő alapanyagok mind-mind bővelkednek rostokban, és értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal is ellátják a szervezetet.

Még a zsenge
karalábét is meg lehet tölteni, akár hús nélkül is valamilyen gabonafélével, rizzsel és zöldségekkel. A gyorsan elkészülő fogás remek választás ebédre vagy vacsorára, 2-3 gumót bátran megehetsz belőle.

Egy másik kevésbé ismert felhasználási módja a szaftos
karalábéfasírt, ami gyomorkímélő, mégis hosszan laktató fogás. Mivel nem olajban sül, alacsony kalóriatartalma miatt bármilyen diétába könnyen beilleszthető.

Hasábburgonya helyett próbáld ki a
fűszeres karalábéhasábokat, ha szeretnéd a krumplit lecserélni valami kevésbé hizlaló zöldségre. Mártogatóssal együtt akár önmagában is ehető, de köretként is jó választás.

A ropogós
karalábésaláta fillérekből készül, és igazi vitamin- és rostforrás. A mindössze négy alapanyagból álló, tápláló fogás a nap bármely szakában fogyasztható, porciótól függően reggeli, ebéd vagy vacsora is lehet belőle.

Nemcsak saláta, hanem még
kiadós főzelék is készülhet belőle, ami rostokat, lassú felszívódású szénhidrátokat, fehérjét is biztosít a szervezetnek - nem beszélve arról, hogy telis-tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is.
(Cikken belüli képek forrása: Pataki-Szabó Fruzsi / Sóbors, Getty Images Hungary, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)