Diétásnak tűnik, de valójában tiltólistás: több klórt tartalmaz, mint az ivóvíz
Bár a csomagolása csábító, okosabb a bébirépát a polcon hagyni.
A bébirépa aranyos, kis zöldség, amit sokan élvezettel majszolnak, elvégre nemcsak finom, de remekül beilleszthetőnek tűnik az egészségtudatos étrendbe is. De vajon tényleg jó nassolnivaló?
Szó se róla, az élelmiszer-ipari marketing érti a dolgát. Elsőre bűbájosan festenek a bébirépák, ezért az embernek eszébe sem jut, hogy kevés közük van a földből kihúzott, valódi sárgarépához. A valóság cseppet sem olyan üde és harmatos, mint a kis, zacskóba bújtatott zöldségek.
Hogyan készül a bébirépa?
A bébi sárgarépa nem összekeverendő az apró, gömbölyű répával, mely a még kifejletlen, kicsi, vékony és csúnyácska példányokat jelenti. Ezek kevésbé táplálóak megtermett rokonaikhoz képest. Azért, hogy a végeredmény tökéletesen gömbölyű és édes legyen, a bébi sárgarépa megannyi betakarítási és feldolgozási eljáráson átesik, miközben számos vegyi anyaggal érintkezik.
Maga az eljárás még a nyolcvanas évek Amerikájából indult, amikor is egy Mike Yurosek nevű gazda kitalálta, hogyan adhatna túl még a legsatnyább, göcsörtös sárgarépákon is: a mini zöldségeket előbb zöldbabvágóval, majd burgonyahámozóval megformálta, és voilá! Megszületett a bébirépa.
Nem sokkal később az élelmiszeripar forradalmasította a farmer találmányát, ám ahhoz, hogy a zöldségek tartósan megőrizzék szép, élénk, sárga színüket, a feldolgozás során klóros vízbe áztatják őket. Erre egyébként egy bevizsgálás során derült fény, amikor is kimutatták, hogy a bébi sárgarépák több klórt tartalmaztak, mint az ivóvíz. A gyártók ezt elővigyázatosságként mutatják be, mert szerintük csak így lehet elkerülni a fertőzéseket, illetve elpusztítani a káros baktériumokat.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A Producepedia leleplező videót is készített, melyben jól látszik, hogy a bébirépa "bébisége" nem abban rejlik, hogy még frissiben kihúzzák a földből, amíg kicsi. Helyette a felnőtt répákat meghámozzák, felvágják, majd jöhet a klóros fürdő, amitől igazán ínycsiklandóvá válnak.
A következtetést felesleges túlragozni: ennek hosszútávon az egészséged és a környezet látja a kárát. Amennyiben a helyi termelőktől szerzed be az idénygyümölcsöket és -zöldségeket, nem támogatod sem a töménytelen mennyiségű vegyszer- és energiahasználatot, sem a szállítással járó környezeti terhelést. Arról nem beszélve, hogy a helyileg termesztett élelmiszerek jóval több vitamint és tápanyagot tartalmaznak, hiszen sokkal frissebbek és finomabbak mesterségesen előállított társaiknál.
Alattomosan hizlaló ételek
A legtöbben nem számolnak velük, mert fogyasztásuk nem tűnik az étkezés jelentős részének, mégis komoly befolyással lehetnek a fogyókúrádra. Te megfelelően bánsz ezekkel a táplálékokkal?