Diétásnak tűnik, de valójában tiltólistás: több klórt tartalmaz, mint az ivóvíz

Bár a csomagolása csábító, okosabb a bébirépát a polcon hagyni.

Hogyan készül a bébirépa?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bébirépa aranyos, kis zöldség, amit sokan élvezettel majszolnak, elvégre nemcsak finom, de remekül beilleszthetőnek tűnik az egészségtudatos étrendbe is. De vajon tényleg jó nassolnivaló? 

Szó se róla, az élelmiszer-ipari marketing érti a dolgát. Elsőre bűbájosan festenek a bébirépák, ezért az embernek eszébe sem jut, hogy kevés közük van a földből kihúzott, valódi sárgarépához. A valóság cseppet sem olyan üde és harmatos, mint a kis, zacskóba bújtatott zöldségek. 

Hogyan készül a bébirépa?

A bébi sárgarépa nem összekeverendő az apró, gömbölyű répával, mely a még kifejletlen, kicsi, vékony és csúnyácska példányokat jelenti. Ezek kevésbé táplálóak megtermett rokonaikhoz képest. Azért, hogy a végeredmény tökéletesen gömbölyű és édes legyen, a bébi sárgarépa megannyi betakarítási és feldolgozási eljáráson átesik, miközben számos vegyi anyaggal érintkezik.

Maga az eljárás még a nyolcvanas évek Amerikájából indult, amikor is egy Mike Yurosek nevű gazda kitalálta, hogyan adhatna túl még a legsatnyább, göcsörtös sárgarépákon is: a mini zöldségeket előbb zöldbabvágóval, majd burgonyahámozóval megformálta, és voilá! Megszületett a bébirépa.

Nem sokkal később az élelmiszeripar forradalmasította a farmer találmányát, ám ahhoz, hogy a zöldségek tartósan megőrizzék szép, élénk, sárga színüket, a feldolgozás során klóros vízbe áztatják őket. Erre egyébként egy bevizsgálás során derült fény, amikor is kimutatták, hogy a bébi sárgarépák több klórt tartalmaztak, mint az ivóvíz. A gyártók ezt elővigyázatosságként mutatják be, mert szerintük csak így lehet elkerülni a fertőzéseket, illetve elpusztítani a káros baktériumokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A Producepedia leleplező videót is készített, melyben jól látszik, hogy a bébirépa "bébisége" nem abban rejlik, hogy még frissiben kihúzzák a földből, amíg kicsi. Helyette a felnőtt répákat meghámozzák, felvágják, majd jöhet a klóros fürdő, amitől igazán ínycsiklandóvá válnak. 

A következtetést felesleges túlragozni: ennek hosszútávon az egészséged és a környezet látja a kárát. Amennyiben a helyi termelőktől szerzed be az idénygyümölcsöket és -zöldségeket, nem támogatod sem a töménytelen mennyiségű vegyszer- és energiahasználatot, sem a szállítással járó környezeti terhelést. Arról nem beszélve, hogy a helyileg termesztett élelmiszerek jóval több vitamint és tápanyagot tartalmaznak, hiszen sokkal frissebbek és finomabbak mesterségesen előállított társaiknál. 

Alattomosan hizlaló ételek

A legtöbben nem számolnak velük, mert fogyasztásuk nem tűnik az étkezés jelentős részének, mégis komoly befolyással lehetnek a fogyókúrádra. Te megfelelően bánsz ezekkel a táplálékokkal?

5 étel, ami alattomosan hizlal, mégis mindennap eszed

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük