Ehető még az avokádó, ha barnás a belseje? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni

Ez történik akkor, ha barnássá válik az avokádó belseje - kiderül, hogy ehető-e, vagy inkább ki kellene dobni.

Barna az avokádó belseje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az avokádó népszerű, tápláló, esszenciális zsírokban bővelkedő gyümölcs, amit a világ minden táján fogyasztanak. Gyakran előfordul azonban, hogy a belseje bebarnul - vajon ehető-e még így is?

Ehető az avokádó, ha barnás a belseje?

Az avokádó barnulása egy természetes folyamat, ami az oxidáció miatt következik be. Amikor az egyébként zöldes-sárgás húsát levegő éri, az oxigén reakcióba lép a gyümölcsben található polifenolokkal. Ez a reakció károsítja a gyümölcs szöveteit, és barna színt eredményez. A barna színű vegyület, amely ilyenkor keletkezik, a melanin, nem mérgező, és számos növényben és állatban, de az emberi szemben is megtalálható - a kék szemű emberek kapcsán erről is írtunk korábban

Barna az avokádó belseje 1
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Bár a barna szín kevésbé esztétikus, és az ízét kissé keserűvé teszi, nem jelent egészségügyi kockázatot, így továbbra is ehető. A barnulás önmagában nem jelzi, hogy az avokádó romlott lenne, valójában még ahhoz napokig kellene levegőn maradnia, hogy ténylegesen megromoljon az oxidáció miatt.

Az oxidáció során a szövetek károsodása az avokádó állagát és ízét is megváltoztatja. Ha erősen megsérült, vagy túl hosszú ideig hűtötték, az oxidáció jelentős károkat okozhat, amitől a gyümölcs pépes és keserű lesz. Azonban egy kis barnulás nem befolyásolja jelentősen az élvezeti értékét.

Egy kísérlet során zöld és barnás avokádót kínáltak az alanyoknak, és az eredmények vegyesek voltak. Néhányan azt mondták, hogy a barnás avokádó íze jobb volt, míg mások szerint a zöld avokádó ízletesebb. Mindkét fajta tökéletesen fogyasztható volt, és egyik sem okozott egészségügyi problémákat - ide kattintva megtudhatod, hogyan készül az ízletes avokádókrém! 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ha szeretnéd elkerülni, hogy az avokádó barnává váljon, van néhány egyszerű trükk. A citromlé vagy más citrusfélék levének hozzáadása lassítja az oxidációs folyamatot, mivel a savas közeg gátolja az enzimek működését - ehhez egyszerűen egy félbevágott citrommal kell átdörzsölni. Ezenkívül, ha hűvös helyen tárolod az avokádót, az is lassítja a barnulást - arról, hogy hogyan kell megfelelően tárolni az avokádót, itt olvashatsz többet

Tehát ha legközelebb barnás avokádóval találkozol, ne dobd ki rögtön! Bár a barnulás befolyásolhatja az ízt és az állagot, még mindig ehető. 

Szívinfarktus és demencia ellen: 10 étel, ami tele van omega-3 zsírsavval

Az omega-3 zsírsavban gazdag fogások finomak, és nagyon egészségesek a szervezet számára.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük