Allergia, szorongás, migrén
Egymillió magyar nem tud krónikus betegségéről!
A Gfk felmérése szerint az ország 10%-a csak hiszi, hogy egészséges.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden harmadik magyarnak van tudomása krónikus betegségéről, és igen nagy azoknak a száma, akik még nincsenek tisztában egészségügyi problémáikkal. A GfK HealthCare adatai szerint a lakosság 10%-ának, azaz egymillió embernek van olyan huzamosan fennálló betegsége, ami kihat az egész életére, de nincs tisztában vele.

A helyzet veszélye, hogy kezelés nélkül a további szövődmények kialakulása is valószínű. A leggyakoribb krónikus betegségek listájával igyekszünk felhívni a figyelmed, hogy elkerülhesd a komoly problémákat.

A GfK HealthCare, a GfK Hungária Piackutató Intézet tagjaként három év alatt több különböző tanulmány eredményeit vizsgálta meg, és vetette össze, hogy megszülethessen az új kutatás, ami a krónikus betegek helyzetéről és az egészségügyre gyakorolt hatásáról szól.

Allergia - kültéri, beltéri, étel

A 15-29 év közötti korcsoportnál az allergia jelenti a leggyakoribb problémát. A második korcsoportnál, a 30-39 évesek között is az első helyen áll - megosztva a migrénnel. Az allergia, azaz az immunrendszer túlzott reakciója egy normális esetben semleges anyagra, a magyar lakosság vezető krónikus betegsége.

Az allergia kapcsán legtöbben a pollenallergiára gondolnak, pedig szinte bármilyen anyag kiválthatja a túlzott választ, gyulladást.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, ezért előfordul, hogy sokáig ki sem derül, mi okozza a kellemetlenségeket. Az allergiás reakció - a betegség fajtájától függően - szinte bármelyik szervet érintheti. Az ételallergia például hasi fájdalmat, puffadást, hányingert okozhat, míg az állatszőr-allergia asztmás vagy megfázásszerű tünetekkel járhat. A téli hónapokban pedig sokaknak a beltéri allergia keseríti meg a napjait.

Szorongás, depresszió - még mindig tabu

A pszichiátriai rendellenességek közé tartozó problémák a betegségek listáján második helyen állnak a 20-29 év közötti korosztálynál. A GfK vizsgálata alapján az érintettek mindössze 30%-a fogadja el, vagy van tudomása arról, hogy pszichés zavarral küzd. Az egészségügyi ellátórendszer rossz helyzetén kívül ez összefüggésben van a társadalmi megítéléssel is.

A mentális gondokhoz még ma is egyfajta szégyenérzés társul, ami miatt a beteg inkább nem kér segítséget. A pszichés problémával küzdők nagy százaléka pedig pont a betegség okán megváltozott ítélőképesség miatt nem tudja megállapítani önmagáról, hogy komoly gonddal küzd. Ha arra gyanakszol, talán téged is érint ilyen jellegű probléma, kétperces online tesztünk segít eldönteni.

Migrén, gyakori fejfájás

Az életkor előre haladtával, a 30-39 évesek között a vezető krónikus betegség a migrén és a gyakori fejfájás. Nem csak önmagában fordul elő, betegség előjele is lehet. A legáltalánosabb okok között a szembetegség, foggyulladás, ízületi gyulladás és gerincprobléma szerepel.

A fejfájásnak több fajtáját különböztetik meg, és az orvosnak nagy segítség, ha kérdéseire pontos választ kaphat. Ezért ajánlott fejfájásnaplót vezetni, és egy, a fejfájásra vonatkozó kérdőívet kitölteni, amit a Magyar Fejfájás Társaság honlapján megtalálhatsz.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A migrénes, rohamokban jelentkező, lüktető fájdalom a nőknél gyakoribb probléma. Ebben szerepet játszhat az, hogy hormonális oka is lehet a betegségnek. Ha nem tudod eldönteni, tüneteid migrénként jeleznek-e, vagy csak egyszerű fejfájásra utalnak, kattints, és töltsd ki tesztünket!

Ezt is szeretjük